Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nieuw onderzoek toont gevaar eten kip aan

21-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
kamervragen-en-antwoorden-over-de-toenemende-besmetting-van-voedsel-met-esbl
De volksgezondheid in Nederland staat de laatste jaren onder druk door problemen die veroorzaakt worden door de intensieve veeteelt. De MRSA, de BSE, de Q-koorts en nu de ESBL. Een superbacterie uit de kippenstal die mensen en dieren ongevoelig maakt voor antibiotica. De ESBL ontstaat doordat de pluimveehouderij buitensporig veel antibiotica gebruikt om de dicht op elkaar levende kippen gezond te houden. De kippen hebben daardoor een resistente bacterie ontwikkeld, die het bestrijden van infecties bij dier en mens moeilijk maakt en soms zelfs onmogelijk.

Artsen vertellen in ZEMBLA - ' Antibiotica alarm ' van Jos van Dongen en  Manon Blaas, dat ze zich ernstig zorgen maken over de ESBL, omdat ze het aantal patiënten die besmet raken met zo’n bacterie zien groeien.
Nieuw onderzoek lijkt opnieuw aan te tonen dat het eten van kip resistentie tegen antibiotica veroorzaakt. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van bevindingen van Nederlandse onderzoekers. Mensen met ernstige urineweg- of bloedbaaninfecties hadden vaak een bacterie in zich die ook in al het kippenvlees voorkomt.

De patiënten bleken niets op te schieten met de belangrijkste soorten antibiotica. Ze waren ziek geworden door de ESBL-bacterie. Bij één op de vijf patiënten was deze bacterie in hun lichaam gelijk aan die in vrijwel alle kip wordt gevonden. Kippenvlees lijkt dan ook de bron van de besmetting met de resistente bacterie.

De resultaten van het onderzoek werd zaterdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Clinical Microbiology and Infection.

Directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM vindt het verband nu voldoende aangetoond. "In zoverre voldoende dat ik zeg: dit is opnieuw een voorbeeld van zo'n sterke aanwijzing, en daarbij zo'n grote dreiging, dat het antibioticagebruik in de pluimveesector krachtig moet worden teruggebracht."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.