Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nieuw onderzoek: griepremmer niet effectief

10-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
149 keer bekeken
  •  
who-nieuwe-vogelgriep-gevaarlijker-dan-vorige
De griepremmer Tamiflu beschermt niet tegen ernstige complicaties van de griep zoals longontsteking en remt de verspreiding van het griepvirus niet af. Verschillende landen hebben voor miljarden euro’s van het medicijn ingeslagen.

Tamiflu wordt regelmatig voorgeschreven aan grieppatiënten. Er zijn ook voorraden aangelegd voor het geval dat er nieuwe griepvirussen zouden opduiken waar nog geen vaccin tegen is. De werking van het middel is nooit bewezen omdat de producent Roche de onderzoeksgegevens geheim hield.

De Cochrane Collaboration, een internationaal samenwerkingsverband van wetenschappers heeft het afgelopen jaar een onafhankelijk review kunnen uitvoeren.

De twijfels van de Cochrane Collaboration zijn volgens de organisatie terecht: uit de 20 studies rond Tamiflu en 26 studies rond een ander griepmedicijn Relenza (zanamivir), waarbij in totaal 24.000 patiënten betrokken waren, blijkt dat de middelen griepsymptomen weliswaar met een halve dag verkorten, van 7 naar 6,3 dagen, maar tegelijk het risico op misselijkheid, psychiatrische stoornissen en nierproblemen verhogen. Bij kinderen werd geen positief effect gevonden, en één studie vond ook aanwijzingen dat tamiflu de aanmaak van lichaamseigen afweercellen afremt.

De Cochrane-onderzoekers besluiten daarom dat de werkzaamheid van het middel op zijn minst twijfelachtig is en dat mogelijke bijwerkingen onvoldoende worden onderkend.

http://www.cochrane.org/features/tamiflu-relenza-how-effective-are-they

Bekijk ook ZEMBLA - Dodelijke griep (2006)
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.