Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Nieuw kabinet moet sigaretten nog duurder maken’

  •  
30-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
Sigaret Flickr/Furuikeya
“Elke dag sterven minstens 55 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Wij kunnen niet begrijpen dat, ondanks de keiharde feiten over de gevolgen van roken, er door onze regering niet meer gedaan wordt om een écht rookvrije samenleving te creëren.” Dat schrijft de Raad van Bestuur van het kankerinstituut in Amsterdam, het Antoni van Leeuwenhoek, in een oproep aan de onderhandelaars bij de formatie van een nieuw kabinet.
Hardere campagnes tegen roken
Een nieuwe regering zou de prijs van tabak nog hoger moeten maken, vindt de Raad van Bestuur: “Een verhoging van 1 euro per pakje levert per dag zo'n 1,7 miljoen euro op; ruim 600 miljoen euro op jaarbasis. Een aanzienlijk bedrag aan extra inkomsten die gebruikt kunnen worden voor onderzoek naar en behandeling van kanker.” Verder moet het aantal verkooppunten van tabak moet naar beneden en er moeten hardere campagnes tegen roken komen en een stevig ontmoedigingsbeleid.

Rokers zijn geen losers
In de oproep is te lezen dat veel mensen zich nog steeds niet voldoende realiseren dat twee van de drie rokers aan de gevolgen van tabak overlijdt. Een kwart van hen al voor hun pensioen. Je bent als roker ‘geen loser’ en het is niet jouw schuld, vindt de Raad van Bestuur.
Sigaret Flickr/Furuikeya
De paar maatregelen die de vorige regering heeft genomen noemen de briefschrijvers ‘een druppel op een gloeiende plaat’. Daarmee doelen ze onder meer op de afschrikwekkende plaatjes op pakjes sigaretten. ZEMBLA onderzocht in 2011 in de uitzending ‘Minister van Tabak’ waarom de minister zo aardig is voor de sigaret en goede contacten onderhoudt met de tabakslobby.
'Artsen gaan meebetalen aan rechtszaak tegen tabaksindustrie
Vuist op tafel
Woensdag 31 mei is het Wereld Anti-Tabaksdag. “Wat ons betreft een mooi moment om samen de vuisten op de tafel te slaan en ons hard te maken voor een rookvrije samenleving.” De Raad van Bestuur nodigt de onderhandelaars bij de kabinetsformatie daarom uit om aan tafel in het Antoni van Leeuwenhoek het gesprek met elkaar aan te gaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.