Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Niet in míjn achtertuin

27-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6677 keer bekeken
  •  

In ons land wonen en werken naar schatting een half miljoen Oost-Europese arbeidsmigranten. Ze plukken onze tomaten, slachten onze varkens en sorteren onze pakjes. Zonder hen zou het personeelstekort nog groter zijn en de economie voor een groot deel stilliggen. Toch wonen ze vaak in erbarmelijke omstandigheden, met te veel mensen in slecht onderhouden woningen, of in stacaravans op verloederde vakantieparken.

Pogingen om hun woonomstandigheden te verbeteren stuiten op verzet van omwonenden en onwil bij gemeentes. Iedereen geeft toe dat arbeidsmigranten hard nodig zijn en dat ze recht hebben op betere huisvesting, ‘maar niet bij ons in de buurt’. Zembla onderzoekt de uitbuiting van arbeidsmigranten. Waarom lukt het al meer dan twintig jaar niet om ze op een fatsoenlijke manier in Nederland te laten wonen?

Niet in míjn achtertuin

Donderdag 3 november om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Herhaling: donderdag 10 november om 9.30  uur – NPO 2

Regie & samenstelling: Vincent Verweij
Research: Frans Glissenaar
Eindredactie: Manon Blaas

Bekijk de eerste beelden:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

hbakel
hbakel7 dec. 2022 - 15:39

Geachte redactie. Waarom het al 20 jaar (volgens mij al langer) maar niet lukt? Deze vraag wordt te weinig politiek beantwoord. Een aantal politieke partijen beschouwen het probleem als een verdienmodel voor rechtse stemmen naar verkiezingen toe. Zij buitelen over elkaar heen om xenofobie te omarmen vooral als er weer verkiezingen aan komen. Daarmee spelen zij in op soms terechte gevoelens van onrechtvaardigheid. Meestal opperen zij zeer radicale maar onmogelijke oplossingen. Die vervolgens dus niet waar gemaakt kunnen worden. (Dit is eenvoudig na te gaan. Er zijn enkele parameters die je in de loop der jaren op dit probleem los kunt laten en dan zie je dat het probleem iedere keer in de periode voor verkiezingen wordt opgeklopt.) Jammer genoeg zijn er ook "linkse partijen" die in dat troebele water menen te moeten vissen. Uit angst voor stemmen verlies vertikken zij het om een rechte rug te houden en voor radicale humane oplossingen te kiezen. Hans van Bakel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.