Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederlandse Zorgautoriteit krijgt andere opzet

03-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
onderzoekscommissie-nza-moet-op-de-schop
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet zich alleen nog bezighouden met het toezicht op de zorg, bevoegdheden zoals controle van de zorgmarkt en het toetsen van fusies gaan over naar de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Het ministerie van VWS bepaalt voortaan zelf hoe de zorg wordt bekostigd. De NZa voert het vastgestelde beleid vervolgens uit. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft dit besloten.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelt voortaan zelf het beleid met betrekking tot de bekostiging in de zorg vast. De NZa voert vervolgens het door VWS vastgestelde beleid uit. Hierdoor komt er een meer logische scheiding tussen de taken van de NZa en het ministerie en zo wordt duidelijker wie waarvoor verantwoordelijk is.
Het toetsen van fusies en het instrument van de aanmerkelijke marktmacht, die nu nog bij de NZa liggen, zullen overgaan naar de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De NZa zal zich bezig blijven houden met het zorgtoezicht, zoals het nakomen van de zorgplicht door zorgverzekeraars, het toezicht op de uitvoering van de Wet Landurige Zorg en de Zorgverzekeringswet en het tegengaan van fouten en fraude in de zorg. De NZa is verantwoordelijk voor de behandeling van individuele gevallen.

Meer maatregelen
Er komt een auditcommittee dat intern onderzoek kan doen naar ICT en financiële zaken. Het loket waar mensen misstanden kunnen melden wordt uitgebreid en klantvriendelijker ingericht. Verder verbetert de NZa zelf haar personeelsbeleid en ICT en is het interne beleid ten aanzien van bestuurskosten aangescherpt.

Commissie Borstlap
In 2014 is een onafhankelijke commissie ingesteld die onderzoek heeft gedaan naar het intern functioneren van de NZa. De interne problemen kwamen aan het licht na de zelfmoord van NZa-medewerker en klokkenluider Arthur Gotlieb. Hij had een dik boekwerk bijgehouden van alle misstanden binnen de toezichthouder. In het bezwaarschrift toonde hij zich onder andere kritisch op het personeels- en ICT-beleid bij de NZa. Ook had hij kritiek op de relatie tussen de NZa en het ministerie.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.