Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederlandse Soumeya (3) overleden aan gevolgen bombardement Baghouz

05-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
syrieganger
In het Syrische al- Hasakah is gisteravond de 3-jarige Soumeya overleden. Zij is de dochter van de Nederlandse Syriëganger Angela B. uit Soesterberg.  Soumeya kreeg ruim twee weken geleden een granaatscherf in haar hoofd toen het dorp Baghouz werd gebombardeerd. Haar overlijden wordt bevestigd door de advocaat van de oma van Soumeya en verschillende andere betrouwbare bronnen.
Baghouz was het laatste bolwerk dat in handen was van IS. Angela hield zich daar met haar dochtertje en zoontje van 2 jaar tot het laatst toe schuil.
Moeder en haar kinderen werden naar het kamp Al Hol overgebracht. Voordat je daar terecht komt, moeten IS-ers eerst langs de administratie. Tijdens het wachten, heeft moeder Angela bij verschillende organisaties gesmeekt om haar gewonde dochter te helpen. Pas na een aantal dagen kwam er hulp.
Complicaties
Soumeya is overgebracht naar het dichtbij gelegen Hospital in Al Hasakah. Aanvankelijk kon het meisje nog praten en lopen, maar haar toestand ging snel achter uit. Volgens de oma in Nederland heeft het meisje daar alleen een kijkoperatie ondergaan. De scherf zat diep in haar hersenen. Ze hebben hem niet verwijderd. De dagen erop volgden complicaties, die steeds verergerden. Mijn kleindochter raakte verlamd en kreeg ademhalingsproblemen. Er is daar tekort aan alles. Ze lag niet eens in een bed dacht ik, maar met een matras op de grond.”
Soumeya verbleef zonder haar moeder in het ziekenhuis. Pas de laatste twee dagen mocht haar moeder bij haar zijn. Het kind heeft zwaar geleden, aldus de oma, die kapot is van verdriet. “Dat zo’n onschuldig meisje niet geholpen kon worden, is heel triest.”  Voor de oma van Soumeya is het onbegrijpelijk dat Nederland niets voor deze onschuldige kinderen doet. Zeker niet nu het Rode Kruis heeft aangegeven ze te willen helpen met vervoer.
Verliefd op Fabio
Angela B vertrok in 2014 naar het kalifaat. Daar trouwde ze met de Portugese IS-strijder Fabio. In zijn vaderland stond Fabio bekend als voetbaltalent. Hij doorliep de voetbalschool, waar ook superster Cristiano Ronaldo werd opgeleid. In 2012 vertrekt Fabio naar London in de hoop er een profcontract te krijgen, maar hij maakt andere plannen. In 2013 bekeert hij zich tot de islam en trekt met vijf vrienden naar Syrie. Via chatgesprekken raakt Angela verliefd op hem en reist in 2014 af naar het kalifaat. In 2018 verdwijnt Fabio van de radar. Alleen een tas is van hem teruggevonden, sindsdien verdwijnt elk spoor. Fabio is de vader van de twee kinderen.
Soumeya  zal vandaag per ambulance naar het Al Hol kamp worden gebracht. Daar zal ze worden begraven.
Zembla volgt de situatie in de kampen in Noord-Syrië waar op dit moment zeker 60 Nederlanders en 65 kinderen verblijven.

Meer over:

syrië, syriëganger, is
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.