Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Nederlandse pensioenfondsen beleggen in foute wapenbedrijven'

28-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
193 keer bekeken
  •  
yemen bombed

Negen van de tien grootste Nederlandse pensioenfondsen beleggen in wapenfabrikanten die systemen leveren aan landen die de mensenrechten schenden. Deze pensioenfondsen beleggen in totaal voor meer dan een miljard euro in veertien van dit soort wapenbedrijven. Dat blijkt uit een onderzoek van de Eerlijke Pensioenwijzer van vredesorganisatie PAX naar beleggingen van pensioenfondsen.

"Het pensioengeld van de meeste Nederlanders wordt voor een deel geïnvesteerd in wapenbedrijven die de gevechtsvliegtuigen van bijvoorbeeld Saudi-Arabië in de lucht houden," zegt Cor Oudes van PAX. "Deze vliegtuigen worden ingezet bij bombardementen die in Jemen veel burgerslachtoffers maken." De Nederlandse overheid heeft de wapenexport naar Saudi-Arabië vanwege de oorlog in Jemen sinds 2016 sterk beperkt. Toch komt pensioengeld terecht bij wapenbedrijven die leveren aan dat land, zegt Oudes.

927 miljoen euro 
Pensioenfonds ABP, PFZW en PME belegden de grootste bedragen in de bedrijven, samen 927 miljoen euro, aldus het onderzoek. Het enige grote Nederlandse pensioenfonds dat geen geld in "foute" wapenleveranciers investeert, is metaalsectorfonds PMT.

Het clusterbom gevoel
ZEMBLA onthulde in de uitzending 'Het clusterbom gevoel' dat onder andere de pensioenfondsen ABP en PGGM belegden in wapenbedrijven die clusterbommenen landmijnen produceren. Ook investeerden ze in bedrijven die het milieu ernstig schade toebrengen en in producten die worden gemaakt met behulp van kinderarbeid.

In 'Bankgeheimen' bleek dat ABN AMRO, ING/Postbank, Fortis en Rabobank allen in verband konden worden gebracht met clusterbommen- en landmijnenproducenten en een reeks van andere bedrijven die het niet nauw nemen met de mensenrechten, het milieu, de klimaatverandering of kinderarbeid.

ABP reageert op onderzoek
ABP spreekt bedrijven waarin het belegt erop aan als ze zich niet aan VN-regels voor verantwoord ondernemen houden, reageert het fonds. Als dat op niets uitdraait, worden ze van de hand gedaan. ABP doet bedrijven die wapens produceren niet volledig in de ban, volgens een woordvoerder mede omdat het fonds politie- en defensiepersoneel als deelnemer heeft.

PME liet aan Eerlijke Pensioenwijzer weten aandelenbeleggingen in een aantal controversiële bedrijven te hebben geloosd sinds het onderzoek werd uitgevoerd. Andere beleggingen in wapenbedrijven worden mogelijkerwijs ook uit de portefeuille gehaald, laat het fonds weten.

Bron: ANP/ZEMBLA


Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.