Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederlandse pedofiel opnieuw opgepakt in Brazilië wegens misbruik peuter

22-08-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
806 keer bekeken
  •  
Fortaleza Brazilië flickr ruifo
Een 75-jarige Nederlander is eind maart opgepakt in de Braziliaanse kustplaats Fortaleza wegens het verkrachten van een tweejarig kind. Het lijkt te gaan om Ton V., die voorkomt in de ZEMBLA-uitzending ‘Sekstoerisme in Brazilië’ uit 2004. In de uitzending vertelt hij, niet wetend dat hij gefilmd wordt, hoe hij minderjarigen misbruikt. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken kan de naam wegens privacyredenen niet noemen, maar bevestigt dat er een 75-jarige Nederlander is gearresteerd in Brazilië wegens kindermisbruik. 
Het ministerie laat weten dat de Nederlander om bemiddeling heeft gevraagd bij de ambassade. Een bron in Brazilië bevestigt aan ZEMBLA dat het gaat om Ton V. 
Een andere sterke aanwijzing is een bericht in de Braziliaanse krant Diário do Nordeste van maart. Daarin staat beschreven dat de 75-jarige opgepakte Nederlander in Fortaleza woont en in 2004 nog veroordeeld is geweest voor seksueel misbruik en ontvoering. Ton V. woont ook in Fortaleza, is even oud en heeft in die periode vastgezeten om dezelfde redenen.
Gefilmd met geheime camera
In de uitzending ‘ Sekstoerisme in Brazilië ’ uit 2004 wordt Ton V. bij de ‘satéhut’ in Fortaleza met een geheime camera gefilmd. Hij vertelt aan ZEMBLA-onderzoeksjournalist Jos van Dongen hoe je voor een bord eten jonge meisjes ronselt: “Ik betaal hier niks, maar dat komt omdat ik hier woon. Ik ken de moeders en de dochters. Eerst heb ik de moeder geneukt en daarna de dochter.” 
Bekijk het fragment uit ‘Sekstoerisme in Brazilië’:
De Braziliaanse Adriana vertelt in de aflevering dat zij al vanaf haar negende ‘omgaat’ met buitenlandse toeristen. Ook zij is jarenlang misbruikt door Ton: “Het is echt een rotzak. We gingen erheen en we waren heel vrolijk vanwege dat zwembad [Ton V. had een zwembad, red.  ]. Maar toen werd het minder leuk, want je moest met hem naar bed, de hele dag. Dan was hij met mij en nog twee, drie meisjes in één bed.” Hij is na de uitzending opgepakt door de Braziliaanse justitie en verdween voor vier jaar in de gevangenis.
‘Sekstoerisme in Brazilië - het vervolg’
Bekijk ook de uitzending ‘Sekstoerisme in Brazilië - het vervolg’ uit 2008
Nederland komt vaker in het nieuws als het gaat om sekstoerisme. Zo stonden we vorig jaar nog in de top drie van kindersekstoerisme in Cambodja, volgens hulporganisatie Terre des Hommes . De kinderrechtenorganisatie spoort deze zomer met de campagne ‘ Don’t look away’ toeristen aan om vermoedens van kindermisbruik door andere reizigers te  melden . Volgens de organisatie is een situatie verdacht als iemand ‘zich gedraagt op intieme wijze met een lokaal kind bij zwembad of strand’ of wanneer iemand ‘met een lokaal kind aan het hotelontbijt zit en ze niet dezelfde taal spreken’.
Waarschuwen Nederlandse pedofielen
Afgelopen februari liet minister Dekker (Rechtsbescherming) nog weten dat hij andere landen wil waarschuwen voor Nederlandse pedofielen. Dekker  reageerde daarmee op Kamervragen die werden gesteld naar aanleiding van de in Nederland veroordeelde pedofiel Hans V. De 66-jarige wordt verdacht van het misbruiken van zeker drie jonge meisjes in Kenia en ging eerder  ook in Nederland de fout in.
Dekker wil met behulp van een speciale dienst van Interpol, de Green Notice, ernstige misdrijven in het buitenland voorkomen. Personen die in Nederland al veroordeeld zijn voor seksuele misdrijven of van wie concrete aanwijzingen bestaan dat zij ernstig strafbaar gedrag zullen gaan vertonen, zouden volgens de Green Notice niet meer hun gang kunnen gaan in een ander land. Er wordt door politie en OM onderzocht hoe het gebruik van de Green Notice het best kan worden benut.
De Wet Langdurig Toezicht biedt sinds 1 januari 2018 de mogelijkheid om plegers van zeden- en ernstige geweldsdelicten langer onder toezicht te stellen en een reisverbod te kunnen opleggen. Ton V. woont echter al tientallen jaren in Brazilië en heeft daar een verblijfsvergunning.
Bekijk hier de hele uitzending 'Sekstoerisme in Brazilië' uit 2004:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.