Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederlandse megatrawler op borgsom vrijgegeven

27-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
onderzoek-naar-highgrading-van-visvangst
Het vissersschip 'Annelies Ilena' van de Katwijkse rederij Parlevliet en Van der Plas is dinsdagmorgen op een borgsom van 250.000 euro vrijgegeven. Het schip werd vrijdagmiddag geënterd door de Ierse marine en lag sindsdien voor anker in het Ierse Killybegs.

Het schip is weer uitgevaren naar de visgronden. Eerder was een borgtocht van 5.8 miljoen euro geeist. De Ierse rechter legde uiteindelijk een borgsom van 250.000 euro op. De Katwijkse vissers van het schip dat wordt aangeduid met het nummer KW 174 worden van 'high grading' verdacht. Dit is het overboord gooien van kleine vissen, zodat deze niet worden meegeteld met het visquotum. Deze aanklacht kreeg de rederij na een controle van de Ierse marine afgelopen vrijdag.

De zaak ligt nu bij de Ierse justitie en komt op 10 december voor de Ierse rechtbank.

Aan boord van pelagische super-trawlers van het bedrijf Parlevliet en Van der Plas wordt ‘op bestelling gevist’. Een werknemer van het bedrijf vertelt in ZEMBLA: ' Men heeft de vis al verkocht, voordat die überhaupt gevangen is. Als de gevangen vis niet de lengte en het gewicht heeft zoals is afgesproken, dan gaat de vis overboord. Dood. '

'Verkoopafdeling bepaalt'
Deze praktijk is herkenbaar voor de heer H. Koster, hij was tot 2011 directeur van het Europese agentschap voor visserijcontrole (EFCA) dat in 2006 werd opgericht om de controle van de Europese visserij-inspecties te verbeteren en te coördineren. Hij zegt: ' De verkoopafdeling bepaalt als het ware waarop wordt gevist. ' Kosters ervaring is dat ' de economische drijfveren van vissers altijd haaks staan op de bescherming van visbestanden. Of je nu een grote of een kleine visser bent, je probeert geld te verdienen. '
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.