Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederlandse F16-piloot verdacht van spionage

28-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
luchtkasteel-twente
Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft een voormalig F-16 piloot laten aanhouden. De 37-jarige man wordt beschuldigd van het lekken van staatsgeheimen of voorbereidingshandelingen daarvoor. Het gaat om een serieuze verdenking.

Het OM zal op 9 juni tijdens een eerste openbare, niet inhoudelijke zitting bij de rechtbank om verlenging van zijn voorarrest vragen.

Staatsgeheimen
De Nederlandse kapitein Chris V. werd op 17 maart aangehouden omdat hij op het punt zou hebben gestaan om staatsgeheimen door te spelen aan een man uit Wit-Rusland, die ook is aangehouden. Hij zit momenteel vast.

Chris V. was een van de mogelijke exploitanten van Luchthaven Twente. De Enschedeër, lijkt ontmaskerd als fantast. V., die geïnterviewd wordt in de ZEMBLA uitzending ' Luchtkasteel Twente ', beweerde tegenover zijn financiers dat bouwondernemer Dik Wessels uit Rijssen miljoenen zou steken in zijn businessplan om weer te gaan vliegen op Twente, maar Wessels zegt Chris V. niet te kennen en nooit te hebben gesproken. Toen hij werd ontmaskerd zou hij zijn afgegleden.

Onderzoek
V., die als coach van het demonstratieteam van de luchtmacht werkte en overal ter wereld meewerkte aan luchtshows, werd opgepakt na onderzoek van de rijksrecherche en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

Om wat voor staatsgeheimen het gaat is onduidelijk. Ook is onduidelijk aan wie de piloot de gegevens precies wilde verkopen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.