Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Nederlandse deal met Starbucks is onwettig'

20-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
eu-landen-vertragen-onderzoek-belastingdeals
Nederland heeft sinds 2009 voor miljoenen belastingvoordeel gegeven aan Starbucks. Volgens Europees commissaris van Mededinging Margrethe Vestager is dat verboden staatssteun, melden bronnen aan de NOS.
Nederland moet minimaal 20 miljoen euro aan illegale staatssteun terugvorderen bij het bedrijf, maar krijgt geen boete. De Nederlandse fiscus moet aan de hand van recente cijfers bepalen hoe hoog het bedrag precies uitpakt.
Dat oordeelde EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) woensdag. ,,Alle ondernemingen, groot en klein, multinationals en andere, moeten billijk belastingen betalen", aldus Vestager. Zij bevestigde daarmee mediaberichten die al sinds vorige week rondgaan.
Het gaat om een speciaal ontworpen constructie waarbij Starbucks royalty's voor een recept om koffiebonen te branden naar een bedrijfsonderdeel in het Verenigd Koninkrijk mocht overboeken. Die royalty's waren volgens Brussel ,,zeer hoog''.
Nederland stond toe dat dat bedrag van de winst werd afgeboekt, zodat nauwelijks belasting hoefde te worden betaald. Brussel vindt dat een ,,kunstmatige verlaging'' en spreekt van ,,ten onrechte schuiven met winsten''. Het voordeel dat Nederland moet terugvorderen ligt tussen de 20 en 30 miljoen euro.
,,Fiscale afspraken die de belastingdruk van een onderneming kunstmatig laag houden, stroken niet met de EU-staatssteunregels. Ze zijn onwettig", aldus Vestager. Op zich zijn belastingafspraken met bedrijven toegestaan, maar daar zijn dus grenzen aan. Door het belastingvoordeel terug te vorderen bij Starbucks, wordt gegarandeerd dat dat bedrijf op dezelfde wijze wordt behandeld als andere ondernemingen in vergelijkbare situaties.
De Europese Commissie onderzoekt al enkele maanden specifieke belastingdeals die landen hebben gesloten met multinationals, omdat die zouden ingaan tegen de Europese regels. Het onderzoek naar de overeenkomst van Nederland met Starbucks nu afgerond. Brussel is daarbij tot de conclusie  gekomen dat die deal niet door de beugel kan.
De Europese Commissie stelde bijna een jaar geleden in een voorlopig oordeel al vast dat de deal van Starbucks met Nederland neerkomt op staatssteun. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) liet toen weten dat het beleid wordt aangepast als uit verder onderzoek zou blijken dat de afspraken inderdaad tegen de regels zijn.
Brussel heeft een speerpunt gemaakt van belastingontduiking. De commissie wil zoveel mogelijk voorkomen dat bedrijven door speciale afspraken minder belasting betalen dan ze zouden doen als de belastingregels normaal worden toegepast.

(Bron: ANP/ NOS)
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor