Zembla

Nederlandse bloemenkwekers in arme landen beloven verbetering voor milieu en mens

02-07-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
403 keer bekeken
  •  
Hollandse handel, de rozen
Ruim drie jaar na de onthullende uitzending van ZEMBLA over misstanden rond Nederlandse bloemenkwekers in derdewereldlanden, beloven bedrijven verbetering. Daarom hebben ze dinsdag een convenant ondertekend. Dit convenant bevat stappen rond betere arbeidsomstandigheden en minder belasting voor milieu. 
In de ZEMBLA uitzending ‘ Hollandse handel, de rozen ’ was te zien dat Nederlandse bedrijven in Ethiopië veel water gebruiken, terwijl gezinnen water tekort komen door droogte. Ook gebruikten en loosden ze veel gif dat niet alleen voor gevaarlijke werkomstandigheden zorgt, maar ook het milieu verontreinigt. Daarnaast betaalde een bedrijf de lokale arbeiders slechts 1 euro per dag. Dat is mogelijk omdat Ethiopië geen minimumloon kent. 
Kijk de hele uitzending: 'Hollandse handel, de rozen'
Naar minimaal 1,68 euro per dag
De Verenigde Naties stelt de extreme armoedegrens op 1,90 dollar, omgerekend 1,68 euro per dag. De Nederlandse bloemenbedrijven beloven in het convenant dat hun medewerkers in arme landen, voortaan minimaal dit bedrag krijgen. 
Max Havelaar Fairtrade zegt ‘verheugd’ te zijn met het betere inkomen voor arbeiders. “Het is de eerste keer dat aan partijen in de reguliere markt dergelijke concrete financiële eisen gesteld worden.” Binnen een jaar na ondertekening van het convenant moeten de bedrijven een project zijn gestart om toe te werken naar een loon dat voor medewerkers voor een leefbare situatie zorgt. 
Hoog waterverbruik in arme droge landen
In de uitzending van ZEMBLA bleek dat de rozenkwekers gemiddeld 7 liter water per steel gebruiken, terwijl gezinnen in het droge noorden van Ethiopië het met vijf liter water per persoon per week moeten doen en het vee massaal sterft door gebrek aan water. Ook blijkt in 2016 dat het watergebruik van het Nederlandse bedrijf Sher tot het droogleggen van de nabijgelegen rivier leidt. Sher onttrekt met pompen grondwater. Uit diverse rapporten die ZEMBLA heeft ingezien, blijkt dat in het afvalwater van Sher schadelijke stoffen voor het milieu zitten.
Fragment uit ZEMBLA- 'Hollandse handel, de rozen' over droogte in Ethiopië:
Convenant over waterverbruik
In het convenant beloven de bedrijven het belang te erkennen van verantwoord watergebruik. “Het is cruciaal om de waterkwaliteit (van afvalwater) te verbeteren en om, met name waar waterschaarste heerst of dreigt, ook het watergebruik te reduceren.” Het convenant dwingt partijen niet meteen om minder water te gebruiken. De partijen beloven in het plan om onderzoek te doen naar handelingen die leiden tot minder waterverbruik en verbetering van waterkwaliteit. 
Landbouwgif
Verder beloven de partijen minder landbouwgif te gebruiken en dat er veiligheidsprotocollen komen en worden nageleefd wanneer medewerkers in de buurt komen van gewasbeschermingsmiddelen. 
Max Havelaar Fairtrade ‘verwelkomt’ deze eerste stap van de sierteeltsector, maar vindt het convenant nog te slap om er ook daadwerkelijk een handtekening onder te zetten. De organisatie wil dat de siertelers op veel punten verder gaan dan het convenant hen nu dwingt. Daarom moedigt Max Havelaar vervolgstappen aan.  
De ondertekenaars
Onder de ondertekenaars zijn verschillende producenten, veredelaars, afnemers en brancheorganisaties alsook veilingbedrijf Royal FloraHolland. Ook de ministers Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zetten hun handtekening. 
Nederland exporteert wereldwijd voor 6 miljard euro aan bloemen en planten en importeert voor ruim 600 miljoen euro bloemen uit Afrika en ruim 100 miljoen euro uit Zuid-Amerika. Circa zeshonderd Nederlandse handelsbedrijven in de sierteelt zijn internationaal actief.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Marlyhart
Marlyhart14 feb. 2023 - 12:48

mmmm, dan niet zulk goed nieuws vandaag.... massaal minder gas verbruiken in Nederland maar Ethiopië, Kenia, Tanzania vervuilen met gewasgiffen, water vd boeren 'jatten' zodat wij onze bloemetjes krijgen 😔 "in valentijnsboeket meer bloemen uit Buitenland... lees Afrika" https://nos.nl/l/2463737 en daarop natuurlijk totale waanzin qua transport en co2 uitstoot... hoe milieu belastend is dit, omdenken en verbetering...? Helaas een massale verslechtering 😭 is dit niet ook iets wat zelfs verboden zou moeten worden? Overheid, grijp in... de Nederlandse bloementeler verdiend minder door minder verkoop en heeft hogere lasten door onze dure gasprijzen, en ondertussen maken de Nederlandse kwekers gevestigd in Afrika met bloedgeld meer omzet!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.