Zembla

Nederlands loon voor Hongaarse chauffeurs

  •  
08-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nederlands-loon-voor-hongaarse-chauffeurs
Tien Hongaarse chauffeurs die jarenlang hebben gereden voor transportbedrijf Van den Bosch uit Erp hebben recht op achterstallig loon. De chauffeurs kregen een Hongaars loon maar de rechter in Den Bosch bepaalde donderdag dat ze volgens Nederlandse arbeidsvoorwaarden betaald moeten worden.

De chauffeurs stonden onder contract bij een Hongaars zusterbedrijf van Van den Bosch. Ze eisten Nederlands loon omdat ze door het Nederlands bedrijf werden ingehuurd. De rechter oordeelt dat de Nederlandse arbeidsvoorwaarden gelden als chauffeurs vanuit Nederland naar een ander land rijden.
Om hoeveel geld het gaat is nog niet vastgesteld. De rechter gaat dat in het vervolg van de rechtszaak vaststellen.
Vakbond FNV die de zaak aanzwengelde spreekt donderdag van een prachtige uitspraak. De Hongaarse chauffeurs werden volgens de vakbond uitgebuit en hebben volgens een schatting in totaal nog 1 miljoen euro tegoed.

Naar aanleiding van de ZEMBLA - uitzending 'Explosief transport' droeg FNV Bondgenoten 2012 haar onderzoeksresultaten van de onderzochte bedrijven Den Hartogh en Van den Bosch Transport over aan de Inspecteurs Generaals van de Inspectie Leefomgeving & Transport (ILT) en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
De uitkomst van de rechtszaak heeft volgens de vakbond gevolgen voor de hele transportbranche in Europa. Met de uitspraak wil de vakbond meer transportbedrijven met buitenlandse onderaannemers gaan dwingen om de cao na te leven, kondigde campagneleider Edwin Atema. ,,Ze kunnen hun borst nat maken.''
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.