Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederland presenteert plan voor Europees verbod op 10.000 soorten PFAS

07-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
414 keer bekeken
  •  
Chemours03

Nederland heeft officieel samen met vier andere Europese landen een voorstel gedaan om 10.000 verschillende soorten PFAS te verbieden. De stoffen zijn schadelijk voor de volksgezondheid en het milieu. Als het voorstel uiteindelijk wordt aangenomen, is dit het grootste verbod op chemische stoffen ooit in Europa, aldus het agentschap voor chemische stoffen (ECHA).

PFAS kunnen zich ophopen in het lichaam. De werking van het immuunsysteem kan verminderen en ze hebben mogelijk effect op de voortplanting en op het ongeboren kind. Ook in het milieu breken de stoffen niet of nauwelijks af.

PFAS wordt gebruikt in bijvoorbeeld blusschuim, of als antiaanbaklaag voor pannen en als waterafstotende bescherming voor kleding. Als er een verbod komt, moeten bedrijven een alternatief vinden voor deze stoffen.

Samenwerking

Het was al langer bekend dat Nederland samen met Denemarken, Duitsland, Noorwegen en Zweden aan het voorstel werkte voor een Europees verbod op PFAS. “Wij willen dat dit voorstel uitmondt in een verbod op de productie en het gebruik van PFAS, met zo min mogelijk uitzonderingen”, zei Annelies den Boer, voorzitter van Stichting Tegengif eerder tegen Zembla.

Volgens het agentschap (ECHA) is de indiening van het voorstel al een duidelijk signaal naar bedrijven dat ze alternatieven moeten zoeken voor PFAS. In het voorstel staat dat de fabrikanten anderhalf jaar tot twaalf jaar de tijd krijgen om alternatieven te bedenken. Onder meer wetenschappers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben dinsdag over de plannen verteld in Brussel.

Definitief besluit pas in 2025

Naar verwachting neemt de Europese Commissie pas in 2025 een besluit over het voorstel. De komende periode krijgen 'belanghebbenden' nog de tijd om extra informatie aan te leveren bij ECHA. Met deze informatie kunnen wetenschappelijke comités van het agentschap dan besluiten om sommige punten in het voorstel te wijzigen of aan te scherpen.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) vindt het voorstel een goede stap. "Dit verbod is echt nodig. Ongemerkt komen we PFAS ondertussen overal in ons leven tegen. Het zit in de grond, in onze kleren, en zelfs in ons lichaam. Terwijl we weten dat het slecht voor ons kan zijn." Ze benadrukt dat de vervuiling alleen kan stoppen door het in heel Europa "in één klap" te verbieden.

Vandaag onthulden we een nog niet openbaar advies van het RIVM over de PFAS-afvalverwerker Indaver dat op vijf kilometer van de Nederlandse grens is gevestigd.

Zembla deed al eerder onderzoek naar Indaver wat te zien was in 'Het Pfas-schandaal':

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.