Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederland praat over langere missie tegen IS

15-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nederland-praat-over-langere-missie-tegen-is
Nederland spreekt met de coalitie die strijdt tegen Islamitische Staat (IS) over een langere militaire missie in Irak. Daarbij is ook de vraag aan de orde of Nederland niet alleen boven Irak luchtaanvallen zou moeten uitvoeren, maar ook boven Syrië.
Een woordvoerster van Defensie heeft een bericht van die strekking in de Volkskrant vrijdag bevestigd. Minister Jeanine Hennis van Defensie bezocht de afgelopen twee dagen voor het eerst de Nederlandse militairen in Irak.
Nederland doet mee met de luchtaanvallen in Irak met F-16-gevechtsvliegtuigen. Verder trainen ongeveer 130 Nederlanders in Bagdad Iraakse veiligheidstroepen en in de stad Erbil Koerdische strijdkrachten (Peshmerga).
De Nederlandse bijdrage aan de coalitiestrijd tegen IS duurt tot oktober. Of Nederland de éénjarige missie echt gaat verlengen is aan het kabinet om te besluiten. Hennis wil daar niet op vooruitlopen, maar zegt wel dat de strijd tegen IS een kwestie van lange adem is.
Ook Syrië is volgens Hennis cruciaal in de strijd tegen IS. Nederland heeft altijd gesteld dat er ook voor aanvallen op Syrië eerst internationale instemming moet zijn. De coalitie, waar Nederland ook in zit, bekijkt voortdurend wat nodig is om IS aan te pakken.
Hennis heeft al eerder in de Kamer gezegd dat de deur niet op slot zit. De komende maanden wordt bekeken of en hoe Nederland een rol kan blijven spelen. In de zomer verwacht ze daar meer duidelijkheid over.
De minister toonde zich tevreden over de inzet van de Nederlandse militairen. Ook de samenwerking met andere landen verloopt goed.

(ANP)

Meer over:

opkomst-van-is
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.