Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Nederland overtreedt Europese normen NO2'

10-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
stikken-langs-de-snelweg
De luchtkwaliteit in Nederland voldoet niet aan de Europese normen. Er zit op tal van plaatsen meer stikstofdioxide in de lucht dan het wettelijk toegestane jaargemiddelde van 40 microgram per kubieke meter. Dat is vooral op drukke binnenstedelijke wegen met veel autoverkeer het geval.
Dat staat in een rapport dat Milieudefensie woensdag overhandigt aan de Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid). Op de ongezondste plekken van Amsterdam en Den Haag, respectievelijk de Stadhouderskade en de Hoefkade, is 46 microgram per kubieke meter gemeten. De organisatie pleit voor schonere auto's, minder hard rijden en meer gebruik van fiets en ov.
Het rapport is gebaseerd op eigen metingen in 2015 en op metingen van omwonenden van drukke wegen. Er is een jaar lang op bijna zestig plekken gemeten. Op zeker elf plekken werd de NO2-norm overschreden.
In een reactie laat staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) weten dat ze een schone en gezonde lucht is belangrijk vind. Volgens haar blijkt uit de monitoring van het RIVM dat er nog slechts enkele knelpunten zijn in de binnensteden. Om die op te lossen heeft ze samen met de gemeenten een actieplan opgesteld. (anp)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.