Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederland ontmoedigt tabaksgebruik niet

02-03-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
de-jager-zwichtte-voor-tabakslobby
Nederland houdt zich niet aan 8 van de 14 belangrijkste maatregelen uit het WHO-verdrag van 2005 waarin beoogd wordt de tabaksconsumptie terug te dringen.

Maatregelen blijven uit
Nederland zette in 2005 haar handtekening onder een VN-verdrag over tabaksontmoediging. Hiermee is Nederland juridisch gebonden aan maatregelen om tabaksgebruik te ontmoedigen. Zoals het verhoging van accijnzen, gezondheidswaarschuwingen op pakjes sigaretten en tabaksreclame. Maar veel maatregelen blijven uit in Nederland.

Er vindt regelmatig overleg plaats tussen de overheid en de tabaksindustrie, terwijl het WHO-verdrag zegt dat landen beschermd moeten worden tegen deze invloed.

Minister van tabak
Minister Schippers zegt de rooklobby nauwelijks te spreken, maar onderzoek van ZEMBLA toont aan dat zij al jaren goede contacten onderhoudt met deze lobby. ZEMBLA over de motieven van minister Schippers en de banden tussen rooklobby en politiek.

Vergoeding uit basispakket
Tabaksfabrikanten voegen ingrediënten toe om het product aantrekkelijker en verslavender te maken. Deze informatie is nog steeds niet openbaar. Accijnzen zijn relatief laag en er zijn geen campagnes om aandacht te vragen voor gezondheidsrisico’s van roken en meeroken. Zo heeft de overheid  in 2012 de vergoeding ‘stoppen met roken’ uit het basispakket van de zorgverzekeraars heeft gehaald. Ook zijn waarschuwingen op verpakkingen en etikettering van tabak niet genoeg doorgevoerd.
Schaduwrapport
Jaarlijks rapporteert de Nederlandse overheid hoe het staat met de maatregelen in het kader van het Framework Confention on Tobacco Control (FCTC). Op 1 maart presenteerden KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Astma Fonds en het Partnership Stop met Roken het ‘FCTC Schaduwrapport’.
Het rapport is opgesteld door STIVORO op initiatief van KWF Kankerbestrijding, Hartstichting en Astma Fonds. Het geeft aanbevelingen om het tabaksbeleid in Nederland te verbeteren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.