Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederland moet IS-kinderen uit Syrië terughalen

11-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kamp Al Hol Syrië ANP

De Staat moet er alles aan doen om de kinderen van IS-vrouwen uit kampen in Noord-Syrië terug te halen naar Nederland. Voor de IS-vrouwen zelf geldt daartoe geen verplichting. De voorzieningenrechter in Den Haag heeft dat maandag bepaald in een kort geding dat advocaten namens 23 vrouwen en hun 56 kinderen hebben aangespannen tegen de Staat.

Als de Koerden de kinderen niet laten vertrekken zonder hun moeders dan ontstaat er een nieuwe situatie, aldus het vonnis. Dan moeten de overheid kijken of het mogelijk is om beide groepen terug te halen. De overheid moet wel de ruimte krijgen hoe ze die terugkeer gaan aanpakken.

Meeste kinderen zijn jonger dan zes jaar
Maar het beleid tot nu toe van het kabinet om betrokkenen niet-actief terug te halen, moet - althans bij de kinderen - ten einde komen, aldus de rechter. De overheid dient zich het schrijnende lot van de kinderen aan te trekken. Zij zijn het slachtoffer van het handelen van hun moeder of ouders. De kinderen hebben allen de Nederlandse nationaliteit en zijn onder de twaalf jaar. De meesten zijn onder de zes jaar.

Het kabinet gaat de rechterlijke uitspraak over het terughalen van IS-kinderen zorgvuldig bestuderen. Dat zei premier Mark Rutte maandagmiddag.

De IS-vrouwen hebben er de afgelopen jaren volgens de rechter bewust voor gekozen om uit te reizen naar het strijdgebied in Syrië of Irak en zich daar aan te sluiten bij Islamitische Staat. Ze zitten nu vast in kampen die door de Koerden worden beheerd. Ze willen terug naar Nederland, maar het kabinet weigerde ze tot nu toe actief terug te halen. 

Baby en peuter onder voogdij Jeugdzorg Nederland
Eerder oordeelde de rechtbank in Den Haag al dat een baby en een peuter die momenteel zonder ouders in kamp Al Roj in Syrië verblijven onder voorlopige voogdij van jeugdzorg in Nederland geplaatst. Het gaat om de kinderen van de Nederlandse Jihadstrijder Hatim Rodgers.

Rodgers is in Nederland bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. Zijn Nederlandse nationaliteit is hem in 2017 ontnomen. Hatim Rodgers zou zich naar verluidt hebben overgegeven aan de Koerden. De uit Litouwen afkomstige moeder van de jongetjes is dit jaar in maart in het IS-bolwerk Baghouz doodgeschoten.

Blok: 'kinderen slachtoffer van de keuze van de ouders'
Minister Blok reageerde in augustus in antwoord op Kamervragen: “Het kabinet beschouwt deze kinderen als slachtoffer van de keuzes van hun ouders.

ZEMBLA bezocht eerder dit jaar het kamp waar de kinderen van Rodgers verbleven in Syrië:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.