Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederland krijgt opnieuw melkboete

24-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nederland-krijgt-opnieuw-melkboete
Nederlandse boeren moeten opnieuw flink in de buidel tasten omdat de Europese afspraken over melkproductie zijn geschonden. Nederland produceerde in de meetperiode 2014/2015 te veel melk en moet ruim 135 miljoen euro betalen voor de overschrijding van de zogeheten melkquota.
Brussel legde deze week boetes van in totaal 818 miljoen euro op aan twaalf EU-landen, omdat ze zich niet aan de melkquota hebben gehouden. Duitsland kreeg de hoogste melkboete, van ruim 309 miljoen euro.
Nederland kreeg vorig jaar een melkboete van ruim 132 miljoen euro. Het ministerie van Economische Zaken liet toen weten dat de boete niet door de Nederlandse belastingbetaler wordt betaald. Boeren die de quota overschreden hebben, krijgen de rekening gepresenteerd.
Het gaat om de laatste melkboete. De quotaregeling werd eerder dit jaar afgeschaft, nadat Europa dertig jaar lang had bepaald hoeveel melk boeren mochten produceren.
In de aanloop naar het einde van de quota liep de melkproductie in Nederland de afgelopen jaren al op. In 2014/2015 leverden Nederlandse koeien 12,6 miljard kilo melk. Tien jaar geleden was dat 10,6 miljard kilo.
Nederland is een van de grootste melkproducenten in Europa. Alleen Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië produceren meer. In een halfjaar tijd levert Nederland meer melk dan Bulgarije, Estland, Griekenland, Cyprus, Letland, Luxemburg, Malta, Roemenië, Slovenië en Slowakije samen in een heel jaar.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.