Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederland ICT: Meer aandacht voor integriteitsregels

22-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nederland-ict-meer-aandacht-voor-integriteitsregels
Nederland ICT vindt integriteit van het grootste belang. Dit is ook opgenomen in de gedragscode, die alle leden onderschrijven. Zowel de overheid, Nederland ICT als ICT-bedrijven hebben daar al strenge regels voor. De sector gaat de aandacht voor het thema integriteit intensiveren. Daarnaast wordt actief de dialoog gezocht met de ACM.
Deze boodschap heeft Bart Hogendoorn, voorzitter van Nederland ICT, uitgesproken in een overleg over het thema integriteit met minister Blok voor Wonen en Rijksdienst. Namens het kabinet heeft minister Blok in een brief aan de Tweede Kamer aanvullende maatregelen aangekondigd rond integriteit. Zo heeft heeft minister Blok de ICT-sector opgeroepen het thema integriteit te agenderen. In het overleg met de minister is commitment uitgesproken op deze punten en is toegezegd om werk te maken van een beter begrip van gewenst en ongewenst gedrag.

Voorstellen voor verbetering van de kennis over integriteit en mededinging
Nederland ICT heeft een gedragscode die de leden onderschrijven. Daarnaast is een goede uitvoering een taak van de bedrijven zelf. Als brancheorganisatie zal Nederland ICT ondersteuning bieden om de kennis over deze onderwerpen bij de aangesloten bedrijven te verhogen.
Concreet stelt Nederland ICT voor een aantal stappen te ondernemen, als voortzetting en intensivering van bestaand beleid:
  • Binnen het huidige samenwerkingsprogramma met de overheid, de iDialoog, komt integriteit als vast onderdeel terug in het programma.
  • De gedragscode van Nederland ICT wordt verder ge-update en beter uitgedragen.
  • Nederland ICT gaat in gesprek met experts van integriteitsbevordering binnen de publieke sector zoals Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector (BIOS).
  • Het stimuleren bij bedrijven van het onder de aandacht brengen van hun interne klokkenluidersregeling.
  • De integriteitsregels van de overheid onder de aandacht brengen bij onze leden, waarbij zij in hun handelen niets zullen doen om deze regels bij de overheid in gevaar te brengen.
  • Meer in het algemeen blijven werken aan meer kennis en transparantie bij aanbestedingen, betere informatiedeling en meer innovatie bij de overheid.

(Bron Nederland ICT)

Meer over:

wie is de mol
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.