Sfeerfoto van Zembla

Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Nederland heeft afval uit buitenland nodig

16 nov 2009
  •  
leestijd 1 minuten
nederland-heeft-afval-uit-buitenland-nodig
Nederland heeft afval uit het buitenland nodig om de vuilverbrandingsovens rendabel te maken. Minister Cramer past de regels aan, waardoor de installaties voortaan 'import-vuilnis' mogen verwerken. Dat meldt het NOS-Journaal .

Tegenstanders van de nieuwe verbrandingsoven in Harlingen die al meer dan twee jaar tegen de oven strijden, zijn woedend. "Ongelooflijk welke reacties we hebben gehad op de aankondiging van minister Cramer om de afvalgrenzen open te stellen. Mensen reageren erg emotioneel op haar besluit", zegt Hans Gillissen, woordvoerder van de afvalovenNee! op de website van de stichting, die al meer dan twee jaar begoogt dat de bouw van een nieuwe afvaloven in Harlingen niet nodig is. "En al meer dan 2 jaar willen gemeenten, provincie en minister Cramer dat argument niet horen."

In ' Vechten om vuilnis ' onderzocht ZEMBLA de noodzaak van een nieuwe afvalverbrandingsoven in Harlingen. ZEMBLA laat zien dat Omrin, de afvalverwerker die de oven in Harlingen wil bouwen, zich niet aan alle voorschriften houdt bij het sorteren van afval.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.