Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Motie dwingt regering om Magnitsky-wet in te voeren

21-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1125 keer bekeken
  •  
Geld en gif uit  moskou still

Nederland gaat zich hard inzetten om tot een Europese Magnitsky-wet te komen en mocht dat niet lukken dan zal er een nationale variant van de wet worden opgesteld voor 31 januari 2020. Een motie van D66-Kamerlid Sjoerdsma hierover werd met ruime meerderheid aangenomen. De wet moet ervoor zorgen dat individuele schenders van mensenrechten worden aangepakt.

Hun tegoeden kunnen dan bevroren worden en ze krijgen geen toegang meer tot Europese landen. Alleen VVD, PVV en FvD stemden tegen de motie.

Wie was Sergei Magnitsky?
Sergei Magnitsky was een Russische advocaat die in 2009 in een cel in Moskou overleed nadat hij een enorme belastingfraude had ontdekt.

In de ZEMBLA-uitzending ‘Geld en gif uit Moskou’  komt Magnitsky’s opdrachtgever Bill Browder aan het woord. Hij voert sinds de dood van Magnitsky wereldwijd campagne om sancties in te stellen tegen de Russische betrokkenen bij deze zaak. Dit tot ongenoegen van het Kremlin. Verschillende sleutelfiguren in de fraudezaak zijn inmiddels ook onder verdachte omstandigheden omgekomen.

Motie 
In Nederland is in al die jaren nooit serieus werk gemaakt van een eerder aangenomen motie over de Magnitsky sancties. De Nederlandse regering wilde het pas invoeren als de hele EU mee zou doen. Deze motie dwingt de regering om alsnog serieus werk te maken van de Magnitsky-wet.

In zes landen is de Magnitsky-wet al ingevoerd. Het gaat om de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië en de drie Baltische staten.

Bekijk de aangenomen motie over de Magnitsky-wet:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.