Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Nederland een van ‘s werelds grootste importeurs houtpellets’

11-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1947 keer bekeken
  •  
bos als brandstof biomassa
Nederland wordt vanaf 2019 een van ’s werelds grootste importeurs van houtpellets. Vier kolencentrales beginnen met bijstook van deze houtkorrels, waardoor Nederland in de top vijf komt. Dat meldt vakblad Canadian Biomass Magazine .

De meeste geïmporteerde houtpellets komen in elektriciteitscentrales terecht met als doel de uitstoot van CO2 te beperken. Maar het verbranden van hout voor energie is helemaal niet klimaatneutraal, zeggen critici in de ZEMBLA-uitzending ‘Bos als brandstof’ uit 2017.
Hout stoken is vervuilender dan steenkool
Centrales krijgen subsidie
Afgelopen november begon in Brabant de Amercentrale van energiebedrijf RWE als eerste met de bijstook van ‘biomassa’. De andere drie centrales (Eemshaven van RWE, Uniper Maasvlakte en Engie Rotterdam) doen dat volgend jaar. Daarvoor ontvangen de centrales 3,6 miljard euro subsidie. 

Het Nederlandse gebruik
Naar verwachting stijgt het Nederlandse gebruik van houtpellets voor bijstook tot 2023 naar 2,5 miljard kilo. De Nederlandse bossen kunnen de vraag naar biomassa niet aan. Energiemaatschappijen zijn daarom aangewezen op import van hout uit de Baltische Staten, Canada en de VS.

Het Planbureau voor de Leefomgeving waarschuwde vori g jaar biomassa niet in te zetten, omdat duurzaam geoogst hout schaars is. 
Grootschalige kaalkap
In de uitzending ‘Bos als brandstof’ onderzoekt ZEMBLA de biomassa-industrie. Tijdens een rondreis in het zuidoosten van de VS, waar het merendeel van het hout vandaan komt, laat ZEMBLA zien dat  grootschalige kaalkap daar een gangbare manier is om hout de oogsten.  Het verbranden van hout voor energie zou volgens critici niet klimaatneutraal zijn. Op korte termijn neemt de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer er zelfs door toe. Het duurt namelijk decennia voordat de herplante bomen weer evenveel CO2 opnemen als de gekapte exemplaren. 

Bekijk de eerste beelden uit ‘Bos als brandstof’:  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.