Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederland 15de op lijst belastingparadijzen

02-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nederland-belastingparadijs
Nederland staat op de vijftiende plaats in een ranglijst van de zestig meest ondoorzichtige 'belastingparadijzen' ter wereld. Het overzicht is opgesteld door de internationale onderzoeksinstantie Tax Justice Network (TJN) en afgelopen weekeinde bekendgemaakt. 
De onderzoekers keken onder meer naar het bankgeheim, de transparantie van de financiële wetgeving en de mate van financiële activiteiten met het buitenland. De Nederlandse Antillen komen volgens TJN op de 38e plaats in de zogenoemde Financiële Geheimhouding Index. Het belangrijkste belastingparadijs is de Amerikaanse staat Delaware, gevolgd door Luxemburg, Zwitserland, de Kaaimaneilanden, de stad Londen, Ierland, Bermuda, Singapore, België en Hongkong.
In de strijd tegen belastingontduiking pleit Tax Justice Network onder meer voor internationale regelgeving die de automatische uitwisseling van financiële informatie regelt.

Zembla
In mei van dit jaar noemde het Witte Huis Nederland een belastingparadijs. President Obama kondigde maatregelen aan. Door belastingconstructies lopen de Verenigde Staten miljarden dollars aan belastinggeld mis en moet het gemiddelde Amerikaanse gezin meer betalen.
Het Ministerie van Financiën reageerde geschokt. Nederland was geen belastingparadijs, het zou om een ‘vergissing’ gaan. Het Witte Huis, zo verzekerde een woordvoerder, zou zelfs excuses hebben aangeboden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.