Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nationale ombudsman onderzoekt zorg asielzoekers

21-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vluchtelingenwerk-dient-klacht-in-over-op-straat-zetten-zieke-asielzoeker
De Nationale ombudsman Brenninkmeijer gaat onderzoek doen naar de medische zorg voor asielzoekers en mensen die uitgeprocedeerd zijn. Brenninkmeijer kreeg klachten van artsen over het tentenkamp in Ter Apel. Ze zagen daar honderden mensen met verschillende aandoeningen waarvoor ze nergens een behandeling kregen.

De artsen vonden het schokkend dat de asielzoekers zo lang geen medische zorg hadden gekregen, terwijl ze in asielcentra of penitentiaire inrichtingen zaten.

In de ZEMBLA uitzending ' De gevangenen van gebouw 4 ' signaleerden Ton van der Ham en Annette Schätzle dat zieke asielzoekers in detentie slecht of niet behandeld worden. (fragment uit 'De gevangen van gebouw 4')
 
Zorg garanderen
Brenninkmeijer constateerde in een vooronderzoek al dat er knelpunten zijn in de zorg voor asielzoekers. Veel van hen kennen de regels voor medische zorg niet.Het onderzoek moet voor de zomer klaar zijn.

Brenninkmeijer wil ook met minister Schippers praten. De overheid is volgens de ombudsman grondwettelijk verplicht om voor iedereen in Nederland medische zorg te garanderen.

Ziek en uitgezet
In de uitzending 'Ziek en uitgezet' zijn medisch specialisten van diverse ziekenhuizen zijn zeer verontwaardigd over de werkwijze van hun collega’s van het BMA. Ze zeggen dat de BMA-artsen hun werk onverantwoord doen. Ze moeten soms machteloos toekijken hoe hun doodzieke patiënten door de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) terug worden gestuurd naar het land van herkomst.

Bekijk ZEMBLA - ' Ziek en uitgezet ' van Nicolien Herbot en Simone Tangelder
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.