Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

NAM moet huizen opkopen

09-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
aardbeving-in-loppersum
In schrijnende gevallen zouden huizenbezitters in het Groningse aardbevingsgebied hun huizen aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moeten kunnen verkopen. Daarvoor pleit de Commissie Bijzondere Situaties.

De commissie kan niet zeggen om hoeveel gevallen het gaat. Er zijn zestig aanmeldingen binnen, maar die moeten nog worden getoetst. In sommige gevallen zijn mensen ook geholpen met extra psychologische of financiële steun, zegt een woordvoerder tegen de NOS.
Het opkopen van het huis kan nodig zijn omdat de woningmarkt in het gebied is ingestort. Om de markt weer wat in beweging te krijgen, pleit de commissie voor het plan van opkoop door de NAM. Commissievoorzitter Jos Aartsen benadrukt dat een aankoopactie door de NAM een van de mogelijke opties is om gedupeerden in deze schrijnende gevallen te helpen.
De onafhankelijke commissie werd ingesteld door minister Kamp van Economische Zaken. De commissie helpt mensen die vooral vanwege psychische problemen niet meer in het gebied willen wonen. De schade zit inmiddels in hun hoofden. Ze leven in angst. Ze zijn bang dat hun huis een volgende schok niet zal overleven. De eerste aardbeving door gaswinning was in 1986 en daarna volgden er nog ruim duizend. Tot de dag van vandaag schudt de Groninger grond.

In het voorjaar van 2015 moet voor alle onveilige gebouwen een oplossing zijn gevonden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.