Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

NAM: 50.000 panden verstevigen

03-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kamp-geen-nieuwe-langetermijncontracten
In het aardbevingsgebied in Groningen moeten waarschijnlijk 50.000 panden worden verstevigd. Het zijn vooral huizen, maar ook andere gebouwen zoals scholen en verzorgingscentra.
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) pompt al sinds eind vijftig aardgas uit de Noord Nederlandse bodem. Dat leverde de schatkist tot nu toen ruim 250 miljard euro op. Vooral de Groningse gemeente Loppersum moet hiervoor bloeden. De NAM wacht nog op de uitslag van een onderzoek, maar gaat er voorlopig van uit dat 50.000 panden in de directe omgeving van Loppersum versteviging nodig hebben om aardbevingen te kunnen weerstaan en de veiligheid van bewoners te kunnen garanderen.
Volgens RTV Noord gaat het om forse ingrepen. In sommige gevallen kan het nodig zijn dat mensen tijdens de werkzaamheden hun huis uit moeten. Het gaat om een kleine 43.000 woonhuizen, vijfhonderd gebouwen en ruim honderd panden met een belangrijke functie zoals brandweerkazernes, ziekenhuizen en verzorgingshuizen. De projectleider van de NAM vergelijkt de grootte van de operatie met de aanleg van de Deltawerken.

De kosten worden betaald met de eerste 500 miljoen euro die minister Kamp voor het aardbevingsgebied heeft uitgetrokken. In totaal heeft hij 1,2 miljard euro beschikbaar gesteld.

Gisteren nog kwamen er 360 schademeldingen binnen uit Froombosch en de wijde omgeving. Froombosch werd maandagochtend getroffen door twee aardbevingen met een kracht van 2,6 en 1,6 op de schaal van Richter.
Het gaat volgens de NAM om kleine schades zoals scheuren in muren en kapot pleisterwerk.

Verwacht wordt dat het aantal schademeldingen de komende dagen nog zal oplopen. Bij sommige schademelders werd nog gewerkt aan het herstel van schade die werd veroorzaakt door eerdere bevingen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.