Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Na Tweede Kamer roept ook Eerste Kamer op tot verbod op investeringen in clustermunitie

29-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
na-tweede-kamer-roept-ook-eerste-kamer-op-tot-verbod-op-investeringen-in-clustermunitie
De Eerste Kamer heeft  een motie aangenomen die oproept tot een verbod op directe, aantoonbare investeringen in de productie, verkoop en distributie van clustermunitie. De motie, ingediend door PvdA-senator Haubrich-Gooskens volgt op een eerdere motie vanuit de Tweede Kamer die opriep tot een verbod op investeringen.
 
Al in december 2009 werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen die de regering opriep investeringen in clustermunitie bij wet te verbieden. Toentertijd demissionair minister De Jager van Financiën en Donner van Sociale Zaken legden de motie echter naast zich neer en weigerden deze uit te voeren.
 
Nederland tekende in december 2008 wel de Conventie over Cluster Munitie, een verdrag dat het gebruik, de productie, vervoer en opslag van clustermunitie verbiedt. Gedreven door het afschuwelijke leed dat deze wapens met name onder burgers veroorzaakt, behoort Nederland tot de 108 landen die dit verdrag inmiddels ondertekenden.
 
In het verdrag staat ook een verbod op het assisteren van derden in de productie van cluster munitie. Meerdere andere landen hebben inmiddels aangegeven dat ook financiering onder dit verbod zou moeten vallen. Toen de ratificatie van het verdrag op 18 januari jongstleden ter goedkeuring aan de Eerste Kamer werd voorgelegd, en er door de regering met geen woord werd gerept over investeringen in clustermunitie, riep dit dan ook een scherp inhoudelijk debat in de Eerste Kamer op.
 
Tijdens het eerste debat en het debat dat hierop volgde, werd Minister De Jager van Financiën nog eens gevraagd naar de logica achter het niet willen invoeren van een investeringsverbod. Roos Boer, programmaleider clustermunitie voor IKV Pax Christi : "De minister heeft de Eerste Kamer kennelijk niet weten te overtuigen, en dat is ook eigenlijk niet te doen. Clusterbommen zijn de oorzaak van buitensporig leed, en het overgrote deel van de slachtoffers zijn onschuldige burgers. Nederland heeft de taak er alles aan te doen om dat leed uit te bannen, en daar horen investeringen in clustermunitie producenten duidelijk niet bij".
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.