Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Na Shell nu ook Total aangeklaagd in klimaatzaak

28-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
158 keer bekeken
  •  
total pomp
Milieuorganisaties hebben samen met een aantal gemeenten het Franse oliebedrijf Total S.A. aangeklaagd. Ze willen dat de rechter het bedrijf verplicht tot meer maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De zaak is sterk vergelijkbaar met de Nederlandse klimaatzaak tegen Shell.

Milieudefensie klaagde de Nederlands-Britse multinational vorig jaar aan om dezelfde reden, met steun van andere milieuorganisaties en 17.000 burgers die zich als mede-eiser hebben opgegeven. Naar verwachting is de eerste zitting eind dit jaar. Franse milieuorganisaties volgen nu het Nederlandse voorbeeld, samen met veertien gemeenten.

Burgemeester Eric Piolle van Grenoble betoogt dat "de grootste uitstoters van broeikasgassen het goede voorbeeld moeten geven". Hij vreest grote gevolgen van klimaatverandering voor zijn stad. "In 2050 worden inwoners van Grenoble drie maanden per jaar aan hitte blootgesteld, terwijl de sneeuw in de winter verdwijnt."

Total is samen met Shell en achttien andere grote multinationals in fossiele brandstoffen verantwoordelijk voor een derde van alle wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat meldde The Guardian afgelopen jaar op basis van nieuwe data. 
top 20 guardian
De nieuwe informatie toont volgens The Guardian dat de twintig multinationals, ondanks dat ze al decennia weten dat wat ze doen “een verwoestende impact” heeft op de planeet, hun activiteiten bleven uitbreiden.
Uit een rapport van Greenpeace en Milieudefensie bleek onlangs dat de geplande investeringen van de fossiele sector, waaronder die van Shell, het onmogelijk maken de klimaatdoelen van Parijs nog te halen.
De reactie van Total op het gegeven dat ze voor de rechter worden gesleept  is vergelijkbaar met die van Shell: het oliebedrijf erkent dat fossiele brandstoffen bijdragen aan opwarming van de aarde, maar vindt dat het al genoeg doet om de uitstoot te verminderen. Total wil bijvoorbeeld meer investeren in energie uit zon en wind en mikt erop de eigen CO2-uitstoot in 2025 met 13 procent te beperken ten opzichte van 2015. De eisers vinden dat veel te weinig.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.