Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Na 40 jaar verdachten van moord op IKON-journalisten opgepakt

16-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4654 keer bekeken
  •  
In koelen bloede anp

In El Salvador zijn vrijdagnacht twee verdachten opgepakt van de moord op vier Nederlandse IKON-journalisten in 1982. Dit blijkt uit berichten in Salvadoraanse media. Bronnen bevestigen het nieuws over de arrestaties aan Zembla. Daarnaast vraagt El Salvador de VS om uitlevering van kolonel Mario Reyes Mena, die wordt gezien als hoofdverantwoordelijk voor de moord. Zembla spoorde in 2018 de verblijfplaats op van Reyes Mena.

Het is voor het eerst dat er arrestaties zijn verricht in de 40 jaar oude moordzaak. Het gaat om oud-minister van Defensie generaal Guillermo García en om kolonel Francisco Antonio Morán, destijds directeur van een speciale politiedienst. De oud-minister woonde tot 2016 in de Verenigde Staten, maar werd toen uitgezet vanwege zijn verleden met mensenrechtenschendingen in El Salvador. De twee verdachten worden maandag voorgeleid bij de rechter in Chalatenango. Zembla weet uit betrouwbare bron dat Nederlandse justitie naar El Salvador onderweg is om de verdachten te spreken. 

Wat er in in 1982 gebeurde

De journalisten Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag zijn in 1982 in El Salvador voor de publieke omroep IKON. Ze maken een reportage over de gewelddadige burgeroorlog en willen een portret maken van een gezin in de stad en een gezin in het guerrillagebied. Op 17 maart 1982 vertrekken ze naar de rebellen. Als ze daar aankomen lopen ze in een hinderlaag van het Salvadoraanse leger. Ze worden alle vier doodgeschoten.

Hoofdverdachte

Kolonel Reyes Mena is door een onderzoekscommissie van de VN in 1993 aangewezen als “verantwoordelijk voor het plannen van de hinderlaag en de moord”. Zijn verblijfplaats was onduidelijk tot Zembla in 2018 ontdekte dat Reyes Mena al ruim 30 jaar in de Verenigde Staten woont. We confronteerden hem met het VN-rapport en vroegen waarom hij de opdracht gaf om de vier Nederlandse journalisten te vermoorden. “De zaak is al onderzocht, ik ben nooit aangeklaagd. Jullie zijn een onderdeel van een communistisch plan om wraak te nemen”, zei Reyes Mena.

Kijk de uitzending over de IKON-moorden:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.