Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Na 105 dagen staking principeakkoord schoonmakers

17-04-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
na-105-dagen-staking-principeakkoord-schoonmakers
Schoonmakers en werkgevers hebben na een staking van 105 dagen een principeakkoord gesloten over een nieuwe CAO. Het was de langste staking sinds de jaren dertig van de vorige eeuw.
Dat maakte vakbond FNV Bondgenoten bekend.
De schoonmakers krijgen volgens de vakbond onder meer ''een loonsverhoging van 4,85 procent, betere opleidingen, regelmatige werkdrukmetingen en er komt meer zekerheid voor uitzendkrachten''. De schoonmakers mogen zich dinsdag uitspreken over het akkoord.
Ook de werkgevers tonen zich enthousiast over de afspraken. ''Met dit principeakkoord kunnen 150.000 schoonmakers profiteren van de beste CAO van Nederland van dit moment'', aldus de OSB-koepel van werkgevers in de schoonmaak.

Evenals de schoonmakers moeten ook de OSB-leden nog instemmen met het principeakkoord.
Na de schoonmaakwoede
Voor ZEMBLA maakte Nicolien Herblot met Sinan Can de uitzending 'Na de schoonmaakwoede'.  Nederland telt ongeveer 150.000 schoonmakers, een grote meerderheid is vrouw en laag opgeleid en sommigen hebben meerdere banen.

De meeste schoonmakers werken voor grote bedrijven, zoals ISS, Asito, CSU, Hago en GOM. De schoonmaakbranche heeft een jaaromzet van ongeveer 3,4 miljard euro. Al een aantal jaren zijn de schoonmaakbedrijven verwikkeld in een concurrentiestrijd. Om opdrachten binnen te halen, vragen ze minder geld aan hun opdrachtgevers, die ook veel minder willen betalen voor schoonmaak. 

De te lage prijs wordt door de schoonmaakbedrijven terugverdiend door schoonmakers in kortere tijd meer werk te laten doen. Vaak ook met minder mensen. De arbeidsomstandigheden zijn daardoor verslechterd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.