Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Mysterie in Mumbai: waarom kleuren deze honden felblauw?

22-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
231 keer bekeken
  •  
Blauwe hond2/Facebook
Foto’s en video’s van honden met een felblauw gekleurde vacht die in een voorstad van Mumbai op straat lopen, gaan de wereld over. Het mysterie van de blauwe honden was snel opgelost: een fabriek dumpte onbewerkt industrieel afval in de Kasadi rivier in het industriegebied van Taloja. Ook liet de fabriek ze verfstoffen in poedervorm los in de lucht. Zwerfhonden in het gebied zoeken vaak verkoeling in de rivier en kleurden als gevolg van de dumping felblauw.
Blauwe hond Facebook/Navi Mumbai Animal Protection Cell
In het gebied waar de Kasadi rivier stroomt, staan bijna duizend chemische en farmaceutische fabrieken en bedrijven die voedsel bewerken. De Hindustan Times schreef voor het eerst op 11 augustus over ‘de blauwe honden van Mumbai’ nadat omwonenden de viervoeters op straat tegenkwamen en foto’s maakten. Lokale activisten dienden een klacht in over de vermeende vervuiling bij de inspectie- en controledienst als het gaat om (chemische) industrie: de Maharashtra Pollution Control Board (MPCD) . Uit onderzoek bleek dat één fabriek verantwoordelijk was voor het lozen van de blauwe stof in de lucht en rivier.
Inspectie
Een inspecteur van de MPCD controleerde de fabriek en uit die inspectie bleek dat het bedrijf alle milieuregels aan de laars lapt. Daarop is het bedrijf gesloten.
Niet de beste denkbare maatregel vindt de lokale dierenactivist Arati Chauhan die de foto’s van de blauwe honden op social media onder de aandacht bracht. Tegen de Hindustan Times zegt Chauhan dat het probleem veel groter is omdat bijna alle fabrieken in het gebied industrieel afval lozen in de rivier. “Alle fabrieken zouden gemonitord en gecontroleerd moeten worden op vervuiling.
Hoe het nu met de blauwe honden is
Met de blauw gekleurde honden lijkt het goed te gaan. Dierenartsen onderzochten vijf gekleurde honden en een is er naar het ziekenhuis gebracht voor bloedonderzoek. Daaruit bleek dat de hond gezond was, geen infectie had en dat de blauwe vacht simpelweg met water was te reinigen.
blauwe hond 3/facebook
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.