Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Muziekschool in mineur

15-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
11543 keer bekeken
  •  

‘Je hoeft niet naar het theater, je kunt ook thuis gewoon een dvd’tje aanzetten’. Die woorden van minister De Jonge, uitgesproken in april tijdens een coronadebat in de Tweede Kamer, hebben tot grote verontwaardiging in de culturele sector geleid.

Volgens veel musici en theatermakers werd eens te meer duidelijk hoe weinig waardering de politiek heeft voor cultuur in ons land. En het is niet de eerste keer dat kunst en cultuur het kind van de rekening is.

Zo hebben bezuinigingen vanaf 2011 ertoe geleid dat op veel plekken zelfstandige muziekscholen verdwijnen. De gevolgen daarvan zijn aanzienlijk. Niet alleen voor de toegankelijkheid van het muziekonderwijs, maar ook voor de conservatoria en de orkesten in ons land.

Zembla onderzoekt of de muziek in ons land nog toekomst heeft.

Muziekschool in mineur

Deze aflevering is voor het eerst uitgezonden op donderdag 21 oktober 2021 op NPO 2.

Regie: Nicolien Herblot

Research: Norbert Reintjens

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Hans van Dongen MEC Muziek
Hans van Dongen MEC Muziek7 okt. 2022 - 14:06

Beste redactie, ik ben geraakt door jullie docu. Ik, Hans van Dongen, ben een inspirerende muziekdocent. Een inspirerende docent geeft inspirerende lessen en dat resulteert in geïnspireerde leerlingen. Samen ga je op zoek naar, en spelen met, het talent van de leerling. in 2008 ben ik begonnen in Zwolle om een aantal muziekscholen op te zetten. Er zijn nu 6000 kinderen die elke week via mij en mijn docenten les krijgen in muziek en cultuur. Om dit te kunnen doen, heb ik veel tijd, energie en geld geïnvesteerd om bijv honderden instrumenten te kopen, en vakdocenten aan te nemen. Deze lessen zijn onder schooltijd, dus de kennismaking waar in de documentaire over wordt gesproken. Gaaf, zo'n kennismaking, Maar het gaat verder dan dat. We hebben 9 locaties in en om Zwolle opgezet, waar de leerlingen op de fiets naartoe kunnen. Daar kunnen ze hun talent verder ontwikkelen. Ik werk vanuit de visie dat je muziek en cultuur niet incidenteel kunt en mag aanbieden. Het moet structureel zijn en ingebed in de lesweek van kinderen. Daarom geef ik geen losse workshops , maar lessenseries op de scholen. Ik ontwikkel leerlijnen zodat er zorgvuldig en goed onderbouwd met de talenten van de kinderen wordt omgegaan. Morgen (zaterdag 8 okt 2022) mag ik een lezing geven op het conservatorium van Zwolle (ArteZ) over dit onderwerp. "een eigen muziekschool" mijn missie: "Het moét mijn doel zijn om de muziekscholen weer terug te brengen in Nederland" we can start the fire Hans 0625104647

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.