Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

MRSA-bacterie ontdekt in Brits varkensvlees

07-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ziekenhuisbacterie-in-de-varkensstal
In varkensvlees dat te koop is in twee grote, Britse supermarkten komt de MRSA-bacterie voor. Dat schrijft dagblad The Guardian na een onderzoek in samenwerking met het Bureau of Investigative Journalism (BIJ). Volgens de krant ‘verspreidt een variant van de superbug zich ongecontroleerd van boerderijdieren naar het vleesvak in de supermarkten’.
Tests op 97 in Engeland geproduceerd varkensvleesproducten lieten zien dat 9 producten waren besmet met de superbug. De onderzoekers ontdekten dat MRSA-variant CC398 het land binnenkomt door een maas in de importregels waardoor de besmette, levende varkens uit landen als Denemarken ‘waar de ziekte op grote schaal voorkomt’, het land binnenkomen.

Potentieel dodelijke bacterie
MRSA CC389 is een potentieel dodelijk bacterie die resistent kan zijn voor de zwaarste antibiotica. Het is minder schadelijk dan de MRSA-variant waar jaarlijks zo’n 300 mensen in ziekenhuizen in Engeland aan overlijden. Maar het veroorzaakt onaangename hardnekkige ontstekingen, die serieuze schade kunnen veroorzaken bij mensen met een verlaagd immuunsysteem.
De superbug is verantwoordelijk voor minstens zes doden in Denemarken, hoewel dat waarschijnlijk het topje van de ijsberg is. Als we er niets tegen doen, dan kunnen we hetzelfde patroon zien als in Denemarken, waar MRSA CC389 nu voorkomt op twee derde van de varkenshouderijen", aldus The Guardian.

De superbug kan worden gedood door grondige verhitting, maar het kan worden doorgegeven door onhygiënisch gedrag.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.