Sfeerfoto van Zembla
Zembla

Zembla

Vanaf 6 februari iedere donderdag om 20.25 uur opnpo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA.
Zembla

Moord, doodstraf, taakstraf

14 okt 2007
  •  
leestijd 2 minuten
Nederland is kampioen in het uitdelen van taakstraffen. Deze sanctie, bedoeld om daders een gevangenisstraf te besparen, is inmiddels uitgegroeid tot een populaire straf in Nederland. In ‘Moord, doodslag, taakstraf’ worden voor het eerst cijfers gepresenteerd, waaruit blijkt dat rechters ook voor zwaardere delicten taakstraffen opleggen.

ZEMBLA laat betrokkenen aan het woord, die het slachtoffer zijn geworden van een delict en verbijsterd waren over de straf die vervolgens is opgelegd. Zoals in de zaak tegen de scoutingleider uit Vlaardingen, die een taakstraf kreeg voor ontucht en het vervaardigen van kinderporno.

Ook daders komen aan het woord. Uit hun antwoorden blijkt dat de beoogde doelstellingen van een sanctie – preventie, afschrikking, vergelding en strafoplegging – heel vaak niet worden gehaald. Zoals bij Peter, die vorig jaar een taakstraf kreeg omdat hij twee ambulancebroeders ernstig bedreigde en bij Aad, die drie keer een taakstraf kreeg opgelegd en met het allergrootste plezier zijn werkstraf deed in de keuken van een verzorgingstehuis. Aad: ‘Wat hebben ze ermee bereikt? Niets. Het resultaat van deze taakstraffen is nul komma nul.’
ZEMBLA hield een enquête onder vijfhonderd instellingen, waar taakgestraften te werk worden gesteld. Hen werd gevraagd hoe zij aankijken tegen de straf en de manier waarop die wordt beleefd en uitgevoerd. Een groot deel van de instellingen heeft de indruk dat de taakgestraften hun werkstraf nauwelijks als straf ervaren.

Maatregelen
Direct na deze uitzending (oktober 2007) vroeg een Kamermeerderheid minister Hirsch Ballin van Justitie om maatregelen te treffen.

Deze week maakte de minister bekend dat hij het Openbaar Ministerie heeft opgedragen verkrachters en daders van andere ernstige zeden- of geweldsdelicten niet langer te laten wegkomen met een taakstraf.

Officieren van Justitie moeten voortaan minimaal een gevangenisstraf eisen tegen verdachten van zulke misdrijven.
Reactie op het onderzoek van de Raad voor de rechtspraak waarin de taakstraf 'passend en uitlegbaar' wordt genoemd (onjo.nl)
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.