Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Moord, doodslag, taakstraf' genomineerd

25-08-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
moord-doodslag-taakstraf-genomineerd
De ZEMBLA-aflevering 'Moord, doodslag, taakstraf' is genomineerd voor de VVOJ-prijs, die wordt toegekend door de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten. De prijs wordt elk jaar door collega’s aan mensen uit het vak toegekend voor de beste onderzoeksjournalistieke productie van het afgelopen jaar in Nederland en Vlaanderen.

In de categorie audiovisuele producties staat de uitzending van Hetty Nietsch en André Tak over de taakstraf op de nominatielijst. In deze ZEMBLA die op 14 oktober 2007 werd uitgezonden, lieten zij zien dat rechters taakstraffen ook voor zwaardere delicten opleggen.

Zo gaven rechters in 2006 54 keer een taakstraf voor verkrachting en 225 keer voor aanranding. In totaal worden per jaar zo'n 43.000 keer taakstraffen opgelegd door rechters. Ook bleek in de uitzending dat de gestraften hun sanctie nauwelijks als straf ervaren.

Minister
Direct na de uitzending vroeg een Kamermeerderheid minister Hirsch Ballin van Justitie om maatregelen te treffen. In juli maakte de minister bekend dat het Openbaar Ministerie ervoor gaat zorgen dat verkrachters en daders van andere ernstige zeden- of geweldsdelicten niet langer wegkomen met een taakstraf.

De minister gaf de Officieren van Justitie de opdracht voortaan minimaal een gevangenisstraf te eisen tegen verdachten van ernstige zeden- of geweldsmisdrijven.

VRT
In de categorie audiovisuele producties is ook de Panorama-uitzending (VRT) Pax Electrabel van Jan Puype en Wim Vanden Eynde genomineerd. Deze uitzending gaat over de greep van elektriciteitsproducenten op de Belgische energiemarkt, de regering, de belastingdienst en universiteiten.

Ook de uitzending van Tegenlicht 'De verkoop van een oorlog' van Marije Meerman, William de Bruijn en Barbara Coolen staat op de lijst. Hierin laat het VPRO-programma zien hoe de 'coalition of de willing' in de oorlog met Irak tot stand kwam.
Vorig jaar won ZEMBLA de VVOJ-prijs voor de uitzending 'Het clusterbom gevoel', van Jos van Dongen en André Tak.

De winnaars worden bekend gemaakt op 21 november 2008 tijdens de Europese VVOJ conferentie in Brussel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.