Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Mogelijk gezamelijke claim op PIP-implantaten

21-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
inspectie-alarmeert-nieuwe-groep-vrouwen-met-borstprotheses
Meer dan honderd slachtoffers van lekkende borstimplantaten hebben een bijeenkomst in Amsterdam bezocht. Daar kregen ze informatie van advocaten die een gezamenlijke claim willen indienen. Vrouwen die gezondheidsklachten hebben gekregen door PIP-borstimplantaten, laten hun advocaten een megaclaim neerleggen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De organisatie had niet gerekend op zo'n grote toeloop en moest uitwijken naar een grotere zaal om iedereen onder te kunnen brengen.

Het doel van de bijeenkomst is voorlichting over aansprakelijkheidsstelling van artsen en ziekenhuizen, en informatie over collectieve acties tegen onder andere de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de bedrijven Rofil Medical (M-Implants), Poly Implant Prothese (PIP), en natuurlijk ook alle andere implantaatbedrijven. Daarnaast ook tegen Tüv (het bedrijf dat de CE-markering heeft afgegeven). Schadevergoeding krijgen zal wel lastig worden, omdat de bedrijven die de foute implantaten leverden, failliet zijn.

"Naast de megaclaim die we aan het onderzoeken zijn, begin ik de komende weken ook met zaken van individuele vrouwen", zegt een van de betrokken advocaten. Hij heeft dossiers van 15 vrouwen die (zware) gezondheidsklachten kregen na plaatsing van de siliconen. Volgens de advocaat komen daar wekelijks een of twee vrouwen bij.

Twee advocaten die Nederlandse slachtoffers van lekkende PIP-borstimplantaten bijstaan, bekijken of het mogelijk is een gezamenlijke claim in te dienen tegen onder meer de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Volgens de advocaten zijn er sterke aanwijzingen dat de inspectie in de afgelopen jaren niets heeft gedaan met meldingen over problemen met de siliconenimplantaten. Dat heeft een van hen, Shanta Singh van Rechtens Advies, gezegd. Ze organiseerde zondag 20 mei samen met haar collega Friso Brugman van Kordaat Advocaten een informatiebijeenkomst in Amsterdam voor vrouwen die gezondheidsklachten hebben gekregen door de borstimplantaten.
 

Naar aanleiding van onderzoek van ZEMBLA riep de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ)  een nieuwe groep van honderden Nederlandse vrouwen met PIP-borstprotheses op zich te melden bij hun arts, omdat ook zij het risico lopen van ernstige gezondheidsklachten. Uit dat onderzoek blijkt dat ook vrouwen die de implantaten vóór 2001 hebben gekregen een gezondheidsrisico lopen. Aanvankelijk waarschuwde de inspectie alleen vrouwen die een PIP-implantaat vanaf 2001 hadden gekregen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.