Sfeerfoto van Zembla
Zembla

Zembla

Vanaf 6 februari iedere donderdag om 20.25 uur opnpo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA.
Zembla

Mogelijk een rol voor radiofrequente velden bij bevordering van tumorgroei bij muizen

18 mei 2015
  •  
leestijd 1 minuten
c2000-regio-rotterdam-tijdelijk-plat

Duitse onderzoekers onder leiding van Professor Alexander Lerchl hebben opnieuw aanwijzingen gevonden in experimenten met muizen dat de ontwikkeling van long- en levertumoren bevorderd kan worden door blootstelling aan velden met een frequentie van 2 GHz die worden gebruikt voor UMTS-zendsignalen. Dit wijkt af van de conclusie van de Gezondheidsraad in 2014 dat het onwaarschijnlijk is dat blootstelling aan radiofrequente elektromagnetische velden bij proefdieren kanker veroorzaakt of de ontwikkeling van kanker bevordert.
Eerste indruk
Het Kennisplatform ziet in de resultaten een aanwijzing dat blootstelling aan 2 GHz zendsignalen, die sterker zijn dan de signalen waaraan mensen normaal in thuissituaties worden blootgesteld, bij muizen de groei bevordert van long- en levertumoren die door kanker­verwekkende stoffen zijn ontstaan.

Bevestiging eerder onderzoek
Het betreft een herhaling van een in 2010 beschreven onderzoek door andere onderzoekers die vergelijkbare resultaten vinden. Het zijn resultaten die het verdienen om verder te onderzoeken op de praktische betekenis voor bijvoorbeeld werksituaties waarbij mensen dagelijks worden blootgesteld aan sterke zendsignalen. Het Kennisplatform zal dit signaleren aan de Gezondheidsraad, de commissie van het Onderzoeksprogramma EMV&G en de departementen van SZW, IenM en EZ.

(Bron: Kennisplatform )
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.