Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Moeras Uruzgan

  •  
09-12-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
132 keer bekeken
  •  
Militair historicus Christ Klep voorspelt de komende twee jaar meer gevechten, meer slachtoffers en een steeds sterker wordende Taliban. Klep: ‘Minder mensen betekent meer gevechten, omdat je steeds kwetsbaarder wordt. Dan creëer je zoveel mogelijk veiligheid door af en toe van je af te slaan met een groot offensief, zoals nu in de Balluchi-vallei.’
Guerilla
Volgens de Israëlische militair historicus Martin van Creveld kun je met een hearts and minds-strategie geen guerrillaoorlog winnen. Hij is ervan overtuigd dat er geen enkele militair doel te behalen valt, dat de Nederlandse missie het terrorisme juist bevordert en dat wederopbouw en oorlogvoeren niet samengaan, zeker niet in Afghanistan. ‘Dit zijn luxeoorlogen, en omdat ze niet noodzakelijk zijn worden ze aangekleed met idealistisch of humanitair jasje,’ aldus Van Creveld.

Russische generaals en Afghanistan-veteranen voorspellen dat Nederland de komende twee jaar vooral bezig zal zijn zichzelf te beveiligen. Generaal Lev Serebrov: ‘U kunt daar geen enkel doel behalen. U moet daar zo snel mogelijk weg.’

Verslechtering
Afghaanse generaals en krijgsheren constateren dat de situatie zienderogen verslechtert. Ze stellen dat het aan fouten van de ISAF te wijten is dat de bevolking de Taliban gaat steunen.

De generaals Said Mohammed Gulabzoy en Abdul Wahid Baba Jan verwijten de ISAF gebrek aan coördinatie. Maar vooral de invallen in dorpen en het doorzoeken van huizen door westerse troepen zien zij als contraproductief: ‘Iedereen in de provincie hoort hiervan en keert zich tegen de ISAF,’ aldus Gulabzoy.
Voormalig krijgsheer en zittend parlementslid namens Uruzgan Abdul Khaliq constateert dat de bevolking door de vele burgerslachtoffers genoeg begint te krijgen van de ISAF: ‘Het merendeel van de bevolking zal zich tegen de ISAF keren. Ze zullen steeds minder vrienden overhouden.’
In de ZEMBLA-aflevering ‘Moeras Uruzgan’ analyseren generaals en krijgswetenschappers uit Nederland, Israël, Rusland en Afghanistan welke militaire doelen te behalen zijn in Uruzgan en welke fouten er gemaakt worden door de ISAF.

Bekijk het lied van Ernst van der Pasch 'In naam van de VN'
Links:

>> Zembla-aflevering 'Terug uit Kamp Holland' over de ervaringen van Nederlandse militairen in Uruzgan.

>> Zembla-aflevering 'Uruzgan ongecensureerd' : journalist Arnold Karskens ging voor ZEMBLA zonder de bescherming van het leger naar Uruzgan (22 oktober 2006).

>> Website van cabaretier Ernst van der Pasch
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.