Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Moeder sleept ggz voor tuchtcollege

08-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
moeder-sleept-ggz-voor-tuchtcollege
Een moeder van wie twee kinderen zelfmoord pleegden, sleept de behandelaren van de ggz voor het tuchtcollege. In EenVandaag doet de vrouw haar verhaal. Volgens haar had de dood van haar kinderen voorkomen kunnen worden.
De dochter klopte voor haar dood in hoge psychische nood aan bij de crisisdienst van GGZ Centraal in Hilversum, maar werd weggestuurd. Naar haar zelfmoordplannen was niet uitgebreid gevraagd. De zoon werd volgens de moeder verkeerd gediagnosticeerd en kreeg te laat de juiste medicatie. Hij werd steeds depressiever en werd opgenomen. Uiteindelijk liep de jongen weg en maakte hij een eind aan zijn leven. In een reactie zegt Jim van Os, hoogleraar psychiatrie van Maastricht UMC+, dat de ggz op de schop moet om dit soort drama’s te voorkomen.

Op dit moment plegen er onnodig veel patiënten binnen de geestelijke gezondheidszorg zelfmoord. Dit komt onder andere omdat de hulpverlening onvoldoende geschoold is om suïcidaliteit te behandelen. Dat stelt professor Ad Kerkhof, hoogleraar klinische psychologie aan de Vrije Universiteit in de ZEMBLA-uitzending ‘ Jeroen wilde niet dood ’ van 16 oktober.  Hij zegt: ' Als we meer kennis zouden inzetten en met meer durf de suïcidale gedachtegangen van mensen zouden behandelen, zou dat mensenlevens kunnen schelen. ' Kerkhof adviseert minister Schippers over suïcide-preventie in Nederland.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.