Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Moeder overleden meisje Sharleyne (8) opgeroepen voor verhoor

30-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
175 keer bekeken
  •  
charleyne
Vorig jaar maakte Zembla het aangrijpende verhaal over Sharleyne, een meisje dat op achtjarige leeftijd dood aan de voet van haar flat werd gevonden. Ze was gevallen, gesprongen of geduwd van de tiende verdieping. Er waren sterke vermoedens dat haar moeder iets met de dood van het meisje te maken had. Maar de vrouw werd na drie dagen vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Nu heeft het gerechtshof de vrouw alsnog opgeroepen voor verhoor in oktober.
Dat schrijft Dagblad van het Noorden dinsdag.
Ernstig verwaarloosd
Sharleyne leefde samen met haar moeder die haar ernstig verwaarloosde. De vrouw had een drankprobleem, er was sprake van huiselijk geweld en buren zagen Sharleyne regelmatig voor een gesloten deur van haar flat op haar moeder wachten. Na de dood van het meisje bleken er wurgsporen in haar nek te zitten. En een getuige zag de moeder over de balustrade kijken toen hij het meisje op straat vond. De moeder beriep zich na het ongeluk op haar zwijgrecht waarna ze wegens gebrek aan bewijs werd vrijgelaten.
Jarenlang gewaarschuwd
De vader van Sharleyne, Victor Remouchamps, heeft altijd aangedrongen het strafrechtelijk onderzoek naar de dood van zijn dochter te heropenen. Daarvoor waarschuwde hij de instanties jarenlang voor de erbarmelijke situatie waarin zijn dochter bij haar moeder woonde. Ondanks zijn noodkreten grepen de hulpinstanties nooit in. Victor is ervan overtuigd dat zijn dochter door een misdrijf om het leven is gekomen. Zijn advocaat Liesbeth Poortman wil dat er een reconstructie van de val van het meisje wordt gemaakt.
Zembla bracht de zaak aan het licht in een aangrijpende reconstructie van het leven van Sharleyne door te praten met de mensen uit haar naaste omgeving. De hulpinstanties wilden toen niet op de kwestie reageren, maar verschillende sprekers, waaronder hoogleraar Jeugdrecht Mariette Bruning, concludeerden op basis van het dossier van Sharleyne dat het kind lang voor haar dood al onder toezicht gesteld had moeten worden.
Strafvervolging
De moeder van Sharleyne is overigens niet verplicht op de oproep in te gaan. Na het verhoor zal het gerechtshof besluiten over te gaan tot strafvervolging of besluiten dat het onderzoek naar de moeder terecht was gesloten. De advocaat van de vrouw weigert commentaar.
Lees ook de uitgebreide Zembla Extra over ‘De zaak Sharleyne’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.