Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Mladic gaf opdracht tot liquidatie

13-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
jacht-op-mladic
De Servische omroep B92 meldt dat Ratko Mladic in oktober 2004 persoonlijk opdracht zou hebben gegeven tot de liquidatie van de twee dienstplichtige Servische militairen. De aanklager in Belgrado wil Mladic daarover persoonlijk verhoren in de VN-unit van de Scheveningse strafgevangenis.

Volgens de leiding van het Servische leger had de een de ander doodgeschoten en vervolgens zelfmoord gepleegd. Onafhankelijk onderzoek heeft vastgesteld dat de soldaten geen zelfmoord hebben gepleegd maar dat ze door een derde persoon zijn vermoord. Waarom en door wie was voor de ouders onbekend. Maar zij zijn ervan overtuigd dat Ratko Mladic of Radovan Karadzic erachter zitten. ZEMBLA verslaggever Thomas Blom sprak in Servië met de ouders van de twee militairen.

Iemand die zegt een lijfwacht van Mladic te zijn geweest beweert dat Ratko Mladic in oktober 2004 persoonlijk opdracht zou hebben gegeven tot de liquidatie van de twee dienstplichtige Servische militairen. De twee militairen werden doodgeschoten tijdens het wachtlopen in een kazerne in Belgrado, omdat de twee de oud-generaal Mladic tegen het lijf zouden zijn gelopen.

In de eerste jaren na de oorlog kon Mladic zich nog in het openbaar vertonen. Hij was te gast op feestjes en werd gefilmd tijdens zijn wintersportvakantie. Daarna dook hij onder en werd hij volgens aanklager Vukcevic vooral beschermd door de militaire top.  Die zorgde ervoor dat de generaal van schuiladres naar schuiladres ging. Een tijd verbleef hij in militaire barakken en daarna verhuisde hij naar een troosteloze nieuwbouwwijk van Belgrado. Hij werd rondgereden door dienstplichtige soldaten.

Tegen de oud-generaal liep een arrestatiebevel op verzoek van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.  Mladic werd vorig jaar na veel politieke druk opgepakt.

Het proces tegen Mladic is onlangs begonnen.

Meer over:

jacht-op-mladic
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.