Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Mladic begonnen met zijn verdediging

19-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
laatste-verdachte-joegoslavi-tribunaal-opgepakt
Ratko Mladic is maandagochtend voor het Joegoslavië-Tribunaal begonnen met zijn verdediging. Als eerste getuige is een voormalige Bosnisch-Servische officier opgeroepen die betrokken was bij de belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo van 1992 tot 1995. Hij verklaarde dat hij nooit het bevel heeft gekregen om burgerdoelen aan te vallen in de door moslims gedomineerde stad. Volgens de VN-aanklagers heeft de Bosnisch-Servische artillerie wel degelijk vanaf de omliggende heuvels omsingelde burgers beschoten.
Tijdens de eerste 2 jaar van het marathonproces hadden de VN-aanklagers hun bewijs gepresenteerd tegen de voormalige Bosnisch-Servische legerleider. Die is aangeklaagd wegens onder meer genocide na de val van de enclave Srebrenica in 1995. Het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat kon toen de volkenmoord op duizenden Bosnische moslims niet voorkomen.
Mladic, inmiddels 72, werd in 2011 opgepakt na een jarenlange klopjacht. Hij zegt dat hij op alle punten van de aanklacht onschuldig is.

Bekijk ZEMBLA - 'Jacht op Mladic' van Thomas Blom en Simone Tangelder

Meer over:

nieuws-special
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.