Zembla

Missie Afghanistan deel 2: De hel van Kabul

  •  
04-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4273 keer bekeken
  •  

Na de aanslagen van 9/11 valt een coalitie onder leiding van de VS Afghanistan binnen en verjaagt terreurbeweging Al Qaeda en hun gastheren, de Taliban. De NAVO wil het land daarna stabiliseren om te voorkomen dat de geschiedenis zich ooit nog zal herhalen. Bondgenoot Nederland stuurt troepen en ontwikkelingshulp naar de provincie Uruzgan. Daar krijgen de Nederlanders te maken met stammenstrijd, corruptie en een guerrillaoorlog met de Taliban.

Ondanks de tienduizenden internationale troepen en miljarden dollars aan hulp, grijpen de Taliban vorig jaar opnieuw de macht. Wanhopige Afghanen proberen hun land te ontvluchten. Mensen die zich aan de vleugels van vertrekkende vliegtuigen vastklampen markeren het einde van twintig jaar Westerse bemoeienis. 

In een tweeluik onderzoekt Zembla de Nederlandse missie in Afghanistan, van het begin tot en met de chaotische aftocht uit Kabul.

Missie Afghanistan deel 2: De hel van Kabul

Donderdag 7 april om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2.
Herhaling: donderdag 14 april 9.25 uur – NPO 2

Regie: Bart Nijpels
Research: Marco de Lange en David van der Wilde

Wederhoor bij de uitzending 'De hel van Kabul'

Zembla heeft de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken gevraagd om interviews gevraagd. De ministers wilden geen interview geven. Lees hier de schriftelijke reacties. 

Bekijk hier deel 1: Oorlog in Uruzgan

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.