Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Missers van artsen voortaan openbaar

02-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
zwarte-lijst-voor-slechte-specialisten
Sinds 1 juli is het voor iedereen mogelijk om het BIG-register in te zien en na te gaan of en waarom er een tuchtmaatregel aan een arts is opgelegd. Het gaat daarbij om alle vermeldingen met uitzondering van tuchtrechtelijke waarschuwingen.

Openbaar
Medische fouten van artsen en verpleegkundigen waren niet openbaar. Dat is nu veranderd, patiënten kunnen namelijk zien of zorgverleners wel eens bestraft zijn voor medische missers: een boete of een berisping tot een schorsing of zelfs een beroepsverbod dat is opgelegd door het Medisch Tuchtcollege.

400.000 zorgverleners
Artsen en andere zorgverleners die de lichtste strafmaatregel, een waarschuwing van de tuchtrechter hebben gekregen, krijgen daarvan geen aantekening in het register. In het BIG-register staat informatie over ruim 400 duizend zorgverleners die in Nederland werken. De opgelegde maatregelen blijven vijf tot tien jaar zichtbaar voor het publiek.

Operatie stilzwijgen
Ziekenhuizen waar fouten worden gemaakt zwijgen daar meestal over, ook als patiënten gevaar lopen. Artsen houden meestal hun mond als ze zien dat collega’s hun werk niet goed doen. De controlerende instantie, de Inspectie voor de Gezondheidszorg, is vaak te laat met een onderzoek en grijpt zelden in. Artsen controleren elkaar en de inspectie voert alleen een papieren controle uit.

In ZEMBLA ' Operatie stilzwijgen ' geen nieuwe medische missers, maar wel het verzwijgen daarvan, waardoor slechte specialisten en ziekenhuisafdelingen soms jarenlang kunnen doorgaan zonder dat iemand er iets aan doet.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.