Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Mishandeld in de jeugdgevangenis

  •  
24-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
264 keer bekeken
  •  
Het zijn ontluisterende opnames van beveiligingscamera's in een jeugdgevangenis in Australië. Als ze deze zomer in handen komen van Australische tv-journalisten, leiden ze tot nationale en internationale ophef. Te zien is hoe jongeren wekenlang in piepkleine isoleercellen zijn opgesloten, 23 uur per dag. Het is er bloedheet, er is geen daglicht en het enige water komt uit de wc. Hardhandig wordt een tienjarige jongen door bewakers op de grond gewerkt en uitgekleed.

Zembla Internationaal brengt deze aangrijpende reportage van het onderzoeksprogramma 'Four Corners' en legt bloot hoe het gevangenissysteem in het noorden van Australië erop uit is de jongeren, veelal Aboriginals, te breken. De Verenigde Naties spreekt er schande van en roept op tot een breed onderzoek. Maar gedetineerde jongeren worden nog steeds aan speciale stoelen vastgebonden en krijgen een kap op hun hoofd. De onthullende foto daarvan doet eerder denken aan de beruchte Abu Ghraib-gevangenis in Irak, waar Amerikanen de Irakese gevangenen vernederden, dan aan een jeugdgevangenis in het Westen. Zembla Internationaal onderzoekt de misstanden achter de muren van de Australische jeugdgevangenis.

Nederlandse bewerking: Marieke van Santen
Eindredactie Manon Blaas

ZEMBLA Internationaal - 'Mishandeld in de jeugdgevangenis' woensdag 26 oktober 2016 om 21:15 uur bij de VARA op NPO 2
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.