Sfeerfoto van Zembla
Zembla

Zembla

Iedere donderdag om 21.10 uur opnpo2

Hét onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA.

VOLG ONS

Zembla

Misbruikt onder toezicht

28 okt 2011
  •  
leestijd 1 minuut
De pleegouders M. uit het Brabantse dorpje Langenboom worden in april 2011 veroordeeld voor mishandeling en seksueel misbruik van hun pleegkinderen. De pleegouders beschikken over geen enkele pedagogische opleiding. De pleegmoeder blijkt zelfs zwakbegaafd. Toch krijgen ze van jeugdzorg in tien jaar tijd de verantwoordelijkheid over in totaal 77 kinderen. Vanaf het begin komen er klachten bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling binnen. Maar jeugdzorg blijft kinderen plaatsen.

Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Hoe veilig zijn kinderen die onder toezicht van de overheid in een pleeggezin zijn geplaatst?

ZEMBLA laat zien hoe jeugdzorgorganisaties door falende communicatie kinderen ernstig in gevaar brengen.
Nieuws
Jeugdorganisatie onder verscherpt toezicht ( VK 31-01-2013)
De William Schrikker Groep, die jeugdzorg uitvoert voor tienduizend gehandicapte kinderen en jongeren, is onder verscherpt toezicht gesteld. Volgens de Inspectie Jeugdzorg worden pupillen onvoldoende beschermd tegen risico's zoals seksueel misbruik.

Links
Commissie Samson
Waar kan ik melding doen van seksueel misbruik?
Iedereen, dus ook jij, kan melding doen van seksueel misbruik. Als het misbruik is gebeurd in een instelling of een pleeggezin, vragen we je om contact op te nemen met het Meldpunt van de commissie- Samson, per e-mail meldpunt(at)comsamson.nl of telefoon 070 – 376 58 72 .
Documenten
Inspectierapport (gelakte versie) (pdf)

Uitspraak seksueel misbruik door pleegmoeder (pdf)

Uitspraak   mishandeling door pleegvader (pdf)
 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's