Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Misbruikrapport blijft openbaar, Jehova's verliezen rechtszaak

04-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
234 keer bekeken
  •  
Jehovah ANP

De Jehova's Getuigen Gemeenschap heeft ook in hoger beroep een rechtszaak over de publicatie van een rapport over seksueel misbruik verloren. Volgens het gerechtshof in Arnhem hebben de Jehova's geen zogeheten 'spoedeisend belang' bij hun eis tot verwijdering van het rapport van twee websites en het plaatsen van rectificaties.

Het gaat om een wetenschappelijk onderzoeksrapport over de (gebrekkige) afhandeling van gevallen van seksueel misbruik binnen de Jehova-gemeenschap. De rechtbank wees eerder dit jaar de eis tot een publicatieverbod af. Daarna heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) het rapport naar de Tweede Kamer gestuurd en is het op diverse websites gepubliceerd. De Jehova's vinden het rapport schadelijk voor de gemeenschap, wetenschappelijk onjuist en lasterlijk.

Volgens het hof in Arnhem bestaat voor verwijdering van het rapport van de websites of rectificatie niet genoeg "urgentie". Het is immers al gepubliceerd. Bovendien, zo redeneert het hof, is niet aannemelijk dat het parlement het onderwerp niet zal bespreken als de publicatie van het rapport ongedaan zou worden gemaakt.

Conclusies rapport
Uit het rapport blijkt dat Jehova’s Getuigen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik en daar melding van deden, zeer negatief zijn over de behandeling van hun klacht. Driekwart van de melders geeft een onvoldoende aan hoe hun klacht is behandeld binnen de Jehovah’s gemeenschap. Het meest gegeven cijfer is zelfs een 1.

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) zei toen het rapport uitkwam, geen goed woord over te hebben voor de manier waarop het bestuur van de Jehova's getuigen heeft gereageerd op het onderzoek. In een gesprek met Dekkers ministerie gaf het bestuur aan de aanbevelingen uit het onderzoek, waaronder het instellen van een intern meldpunt, af te wijzen.

Minister Dekker noemt houding bestuur Jehova's 'uitermate kwalijk'
Het was op Dekkers verzoek dat het onderzoek werd ingesteld. "De conclusies van het onderzoek schetsen een uitermate zorgelijk beeld waarin aangifte bemoeilijkt wordt. Slachtoffers voelen zich onvoldoende gehoord, genegeerd, gestigmatiseerd en geïsoleerd. Dat vind ik ontluisterende conclusies", laat de minister weten. "Het bestuur heeft aangegeven geen noodzaak te zien voor aanvullende maatregelen. Ik vind die houding uitermate kwalijk."

Wereldwijd zijn Jehova’s Getuigen in opspraak gekomen vanwege kindermisbruik. Ook in Nederland kwamen de afgelopen jaren steeds meer verhalen naar buiten. De stichting Reclaimed Voices zei in in april 2019 tegen Zembla al van 300 gevallen van kindermisbruik in Nederland op de hoogte te zijn. Zembla onderzocht in 2019 in de uitzending ‘ Misbruik op weg naar het Paradijs ’ hoe het kerkgenootschap het misbruik toedekte, en hoe slachtoffers werden verguisd.

Jehova's Getuigen Nederland liet eerder in een reactie aan Zembla weten niet inhoudelijk te willen reageren op de vraag waarom er een rechtszaak was aangespannen tegen de Universiteit Utrecht.    

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.