Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ministers staan niet toe dat topambtenaren Rijkswaterstaat gehoord worden

20-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
254 keer bekeken
  •  
de afvaldump door rijkswaterstaat 1

Minister Cora van Nieuwenhuizen en minister Stientje van Veldhoven staan niet toe dat twee topambtenaren van Rijkswaterstaat gehoord worden door de Tweede Kamer. De hoorzitting is gepland naar aanleiding van de Zembla-uitzending ‘De afvaldump door Rijkswaterstaat’ over het storten van een half miljoen ton afval in natuurplas Over de Maas.

In de Zembla-uitzending blijkt dat verantwoordelijke ambtenaren een negatief advies gaven over het storten van de reststof granuliet in Over de Maas. Zij werden meerdere keren onder druk gezet door de top van Rijkswaterstaat om de afvaldump tegen de regels in toch goed te keuren. 

Sleutelfiguren 
De hoorzitting zelf gaat wel door, maar met andere betrokkenen. Twee sleutelfiguren in het dossier, de directeur-generaal van Rijkswaterstaat Michèle Blom en een medewerker van bureau Bodemplus van Rijkswaterstaat, zullen niet aanwezig zijn. 

Volgens de ministers is de kans groot dat deze ambtenaren “ongewild” in een situatie terechtkomen waarbij “mogelijk vraagtekens worden geplaatst bij hun handelen, functioneren en intenties”. Omdat Rijksambtenaren alleen inlichtingen mogen geven van feitelijke aard zouden ze over dit dossier, volgens de ministers, geen verantwoording kunnen afleggen en zich niet kunnen verweren. Verantwoording en verweer behoren volgens de ministers tot de politieke verantwoordelijkheid. 

“Gelet op bovenstaande overwegingen wordt in dit geval geen toestemming gegeven voor de door u gevraagde ambtelijke deelname aan het rondetafelgesprek en de hoorzitting”, aldus de ministers in een brief aan de Kamer.

Kort na de uitzending van Zembla stemde een ruime meerderheid van de Tweede Kamer voor een hoorzitting met de betrokkenen als voorbereiding op een debat over de kwestie.

Kijk de uitzending 'De afvaldump door Rijkswaterstaat' terug:

Rectificatieverplichting Zembla 

De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 31 augustus 2022 geoordeeld dat Zembla onrechtmatig (want niet met de van Zembla te verwachten zorgvuldigheid) tegenover het bedrijf Graniet Import Benelux (ook handelend onder de naam Bontrup) heeft gehandeld door de door Gustaaf Biezeveld gedane uitspraken over het opzettelijk plegen van strafbare feiten door het bedrijf Bontrup in de uitzending van 6 februari 2020 op te nemen. Dit echter zonder voldoende feitelijke basis en op de ongenuanceerde en onvoorwaardelijke wijze zoals Zembla dat toen heeft gedaan. De rechtbank Den Haag heeft BNNVARA / Zembla bevolen deze rectificatie te plaatsen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.