Sfeerfoto van Zembla
Zembla

Zembla

Vanaf 6 februari iedere donderdag om 20.25 uur op

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA.
Zembla

Ministers staan niet toe dat topambtenaren Rijkswaterstaat gehoord worden

20 feb 2020
  •  
leestijd 2 minuten
de afvaldump door rijkswaterstaat 1
Minister Cora van Nieuwenhuizen en minister Stientje van Veldhoven staan niet toe dat twee topambtenaren van Rijkswaterstaat gehoord worden door de Tweede Kamer. De hoorzitting is gepland naar aanleiding van de Zembla-uitzending ‘De afvaldump door Rijkswaterstaat’ over het storten van een half miljoen ton afval in natuurplas Over de Maas.

In de Zembla-uitzending blijkt dat verantwoordelijke ambtenaren een negatief advies gaven over het storten van de reststof granuliet in Over de Maas. Zij werden meerdere keren onder druk gezet door de top van Rijkswaterstaat om de afvaldump tegen de regels in toch goed te keuren. 

Sleutelfiguren 
De hoorzitting zelf gaat wel door, maar met andere betrokkenen. Twee sleutelfiguren in het dossier, de directeur-generaal van Rijkswaterstaat Michèle Blom en een medewerker van bureau Bodemplus van Rijkswaterstaat, zullen niet aanwezig zijn. 

Volgens de ministers is de kans groot dat deze ambtenaren “ongewild” in een situatie terechtkomen waarbij “mogelijk vraagtekens worden geplaatst bij hun handelen, functioneren en intenties”. Omdat Rijksambtenaren alleen inlichtingen mogen geven van feitelijke aard zouden ze over dit dossier, volgens de ministers, geen verantwoording kunnen afleggen en zich niet kunnen verweren. Verantwoording en verweer behoren volgens de ministers tot de politieke verantwoordelijkheid. 

“Gelet op bovenstaande overwegingen wordt in dit geval geen toestemming gegeven voor de door u gevraagde ambtelijke deelname aan het rondetafelgesprek en de hoorzitting”, aldus de ministers in een brief aan de Kamer.

Kort na de uitzending van Zembla stemde een ruime meerderheid van de Tweede Kamer voor een hoorzitting met de betrokkenen als voorbereiding op een debat over de kwestie.

Kijk de uitzending 'De afvaldump door Rijkswaterstaat' terug:
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.