Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ministers dwarsbomen de uitvoering wet Plasterk

24-12-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
inkomen-van-zorgbestuurders-flink-gestegen
De VVD-ministers Stef Blok (Wonen) en Edith Schippers (Volksgezondheid) vinden het te kort dag om de vernieuwde wet op de topinkomens per 1 januari in te voeren. Ze hebben dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.
De wet van Plasterk bepaalt dat de salarissen van topfunctionarissen in de (semi-) publieke sector per 1 januari 2015 omlaag gaan van 130 procent van een ministerssalaris tot 100 procent daarvan.

De ministers dwarsbomen daarmee de uitvoering van de wet van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken die maandag in de Senaat werd aangenomen. Dat gebeurde ondanks de tegenstem van de VVD-senatoren, die vinden dat Plasterk te hard van stapel loopt en meer tijd zou moeten nemen.

De wet van Plasterk gaat in per 1 januari, maar zowel Blok (verantwoordelijk voor de woningcorporaties) als Schippers (verantwoordelijk voor de salarissen in de zorginstellingen) stellen dat dat zo snel niet lukt en dat de huidige situatie nog een jaar wordt verlengd.
Minister Schippers schrijft aan de Kamer 'Ik acht de resterende termijn tot 1 januari 2015 te kort om nog in 2014 op een zorgvuldige wijze te komen tot een evenwichtige indeling in klassen met bijbehorende bedragen onder de nieuwe bezoldigingsnorm. Conform het overgangsrecht van de WNT2 blijft daarmee voor 2015 automatisch de regeling voor het kalenderjaar 2014 van toepassing, inclusief alle bezoldigingsklassen met bijhorende maxima. Ik ben in overleg met de betrokken veldpartijen over een klassenindeling onder de WNT2-norm voor het jaar 2016.

Minister Blok uit zich in dezelfde bewoordingen, hij schreef aan de Tweede Kamer: ' Ik acht de resterende termijn tot 1 januari 2015 te kort om nog in 2014 op een zorgvuldige wijze te komen tot een evenwichtige indeling in klassen met bijbehorende bedragen voor de woningcorporaties. ''

PvdA-Tweede Kamerlid John Kerstens zei in een reactie op de brief van Blok dat de 'invoering uiteraard zorgvuldig moet plaatsvinden '. Daardoor ontstaat volgens Kerstens altijd een soort overgangssituatie. ' Desondanks zie ik 't niet gebeuren dat woningcorporaties het komende jaar de grenzen van de nieuwe wet gaan opzoeken. De PvdA zal daar in ieder geval scherp op letten. '
'Schandalig'
De vakbond Abvakabo FNV laat woensdag weten het vertragen van de wet die topinkomens in de (semi-) publieke sector verder aan banden legt, schandalig te vinden. ‘ Het gebeurt over de ruggen van zorgmedewerkers die de topsalarissen in de zorg zat zijn. ‘.

' Het lijkt erop alsof Schippers een sneer terug wil geven aan de PvdA die haar wet tot afschaffen van de vrije artsenkeuze in de Eerste Kamer blokkeerde ', aldus cao-onderhandelaar Lilian Marijnissen.

Dat er te weinig tijd zou zijn om de wet zorgvuldig uit te voeren is volgens Abvakabo FNV vreemd. Grote wijzigingen in het zorgstelsel kunnen wel snel doorgevoerd worden, terwijl die duizenden werknemers hun baan kosten, aldus de bond. ' Het is wel heel wrang dat de minister dan stelt dat het aan banden leggen van de topinkomens nog wel even een jaartje kan wachten. '


(ANP/ZEMBLA)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.